Senaste nytt om den ekonomiska krisen

Följ Aftonbladets liverapportering för senaste nytt om det ekonomiska läget.

Här kan du ställa dina ekonomifrågor och följa med i nyhetsflödet.

Fastnålat inlägg
Elpriserna stiger i hela landet
i dag kl 13.21Gustav Bådagård
DELA

Priserna på el stiger, enligt preliminära siffror på elbörsen Nordpool.

I elområde 1 och 2, de två norra områdena, hamnar morgondagens spotpris på cirka 84 öre per kilowattimme.

I elområde 3 är spotpriset 1,15 kronor per kilowattimme och i elområde 4 landar motsvarande spotpris på 1,29 kronor.

I priset du som kund betalar tillkommer bland annat skatt, moms och nätavgift, och därför blir priset alltså ännu lite högre.

Skriv inlägg
  • Gustav Bådagård
    DELA
    Dyrare att tanka – igen
    Bensinpriset stiger. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

    Nu är det dags igen – för femte gången på en dryg vecka höjs bensinpriset hos de största mack-kedjorna.

    En liter 95-bensin kostar numera 20:34 kronor, en ökning med 15 öre. Det skriver TT.

    Även dieselpriset höjs till 22:16 kronor per liter.

    Biodiesel (HVO100) blir också dyrare – en liter kostar nu 27:77 kronor.

  • Gustaf Larsson
    DELA
    SCB: Matpriserna har stigit mer för butikerna

    Matpriset för konsumenter har stigit med 22,1 procent det senaste året, slog SCB nyligen fast.

    Men även livsmedelsbutikerna har fått ökade priser enligt statistikmyndigheten. Matpriserna har stigit mer för livsmedelsbutikerna än för konsumenterna de senaste åren, enligt nya siffror.

    – Grossister och butiker har sett en liknande utveckling på sina inköpspriser det senaste året. Mellan februari i fjol och februari i år steg dessa med 22,3 procent för livsmedel, säger Kristoffer Olsson, prisstatistiker som arbetar med Prisindex för inhemsk tillgång (ITPI) på SCB.

    Statistiken kommer dock med en brasklapp. Prishöjningarna i butik speglar inte nödvändigtvis dagligvaruhandelns totala kostnadsutveckling, enligt SCB.

    ”Teoretiskt sett kan samma procentuella prishöjning i båda leden ge handeln större eller mindre marginaler”, skriver de i ett pressmeddelande.

  • Johanna Sundbeck
    DELA
    FI: Stigande räntor pressar bolånetagare

    Svenska bolånetagare pressas allt mer, det konstaterar Finansinspektionen (FI) i årets bolånerapport som publicerades på tisdagen.

    Nya bolånetagare lägger i genomsnitt 12 procent av den disponibla inkomsten på räntebetalningar, skriver FI i ett pressmeddelande.

    ”Det är nästan en tredubbling från 2021 och det är den högsta andel som uppmätts i Finansinspektionens kartläggningar.”

    Utgiften tros kunna växa till omkring 16 procent av den disponibla inkomsten i slutet av 2023, enligt FI:s prognos.

    Den stora majoriteten av nya bolånetagare har dock fortfarande goda marginaler i sin privatekonomi.

  • Beri Zangana
    DELA
    Ica sänker priset på 300 varor

    ICA sänker priset på över 300 varor till sina butiker med mellan 5 och 25 procent, skriver matjätten i ett pressmeddelande.

    Flera matbutiker har fått skarp kritik efter de kraftigt höjda priserna. Till en följd av detta gick butikskedjan Lidl ut och sänkte priset på varor.

    Finansminister Elisabeth Svantesson har tidigare kallat till sig matjättarna efter den senaste inflationssiffran.

    – Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan, sa hon då.

    Ändringen för ICA träder i kraft den 11 april och kommer att gälla i minst två månader.

    Varorna omfattar andra leverantörers och ICA:s egna varor inom kategorierna bröd, fågel, ost, barnmat och chark bland annat.

Elpriset

Välj ditt elområde i menyn för att se hur mycket det kostar där du bor.

Vanliga frågor

Här är några av läsarnas vanligaste frågor om krisvintern.

Vad händer med elprisstödet?

Myndigheten Svenska kraftnät har tagit fram en modell för stöd till elanvändare i södra Sverige. Den har fått grönt ljus av Energimarknadsinspektionen, och elstödet börjar betalas ut från den 20 februari. Här kan du läsa mer om vad du behöver göra för att få pengarna snabbast möjligt. Regeringen har också beslutat om ytterligare ett elstöd, nu ligger bollen hos Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionen.

Här kan du läsa mer om det nya elstöd som ska gå till samtliga hushåll i hela Sverige.

Varför ökar dieselpriset mer än bensinpriset?

Det beror i stora drag på att det är högre krav på reduktionsplikten för diesel än för bensin. Enligt lag måste fossila drivmedel som säljs i Sverige blandas ut med förnybara bränslen. Dieseln måste blandas ut med 30,5 procent och bensinen med 7,8 procent. Så om priset på förnybara bränslen stiger, kommer prisskillnaden mellan bensin och diesel vid pump även att stiga.

Samtliga högerpartier gick till val på att reduktionsplikten ska ses över. Så det är inte otänkbart att kravet kommer att minska framöver.

Blir det förändrat amorteringskrav?

Samtliga partier i regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna gick till val på att förändra amorteringskravet. Men i budgetförslaget, som presenterades den 8 november, tonas förväntningarna ned, efter att både Finansinspektionen kritiserat förslaget om sänkt amorteringskrav, och förre riksbankschefen Stefan Ingves uttalat sig starkt kritiskt.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har för SVT uppgett att Moderaterna inte driver frågan aktivt just nu på grund av inflationen. I stället har Finansinspektionen fått i uppdrag att utreda hur dagens system, där en ventil för hushållen erbjuds, fungerar i praktiken.

Vad betyder negativt elpris?

Med negativa elpriser får kunderna som har ett avtal med timmätning till och med tillbaka pengar för att använda el. Konsumenterna ”tjänar inte jättemycket mer” än några ören på det, men under den specifika perioden behöver man i alla fall inte betala någonting.

– Det är sällsynt med negativa elpriser. Under de senaste åren har vi fått uppleva det i Sverige några få gånger, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis.

 Läs mer: Negativt elpris i natt – så länge stannar det

Inflationen

Styrräntan

Här kan du få hjälp och stöd i svåra tider

  • Socialtjänsten: Hos socialtjänsten i din kommun kan du söka ekonomiskt bistånd om du inte kan försörja dig själv eller din familj. Du kan även få hjälp med budget- och skuldrådgivning. Gå in på din kommuns hemsida för mer information. Här finns länkar till samtliga kommuners hemsidor.
  • Försäkringskassan: Om du på grund av exempelvis sjukdom, skada eller föräldraledighet inte har möjlighet att arbeta kan du ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. Läs mer om vad som gäller här.
    Du som har barn som bor hos dig kan ha även ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du kan få beror bland annat på dina inkomster och kostnader. Även personer under 29 år med låg inkomst kan ha rätt till bostadsbidrag, mer information om bostadsbidrag finner du här.
  • Matbutiker som säljer matsvinn: Över landet finns flera så kallade sociala matbutiker som säljer matvaror som annars riskerar att slängas. Exempelvis MatRätt i Göteborg, Matmissonen i Malmö, Matakuten i Gävle och Matmissonen i Stockholm.
  • Organisationer och föreningar: Det finns väldigt många ideella organisationer som hjälper med allt från ekonomiska bidrag till gratis aktiviteter och kläder. Kolla in Aftonbladets lista med 22 aktörer som hjälper.

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu