Aftonbladet startar liverapportering om ekonomin

Nivette Dawod leder satsningen: ”Det här gör vi bäst ihop”

Publicerad 2022-10-05

En krisvinter väntar.

Då utökar Aftonbladet bevakningen med en liverapportering om det ekonomiska läget.

– Jag ser fram emot att göra det tillsammans med Aftonbladets publik, säger Nivette Dawod som kommer att leda liverapporteringen.

Det ekonomiska läget är kritiskt. En djup lågkonjunktur väntar, räntorna stiger och inflationen har inte varit så här hög sedan början av 90-talet. Ledande experter pratar om att vintern kommer att bli tuff för många hushåll.

För att i detta läge ta Aftonbladets ekonomibevakning till nästa nivå startar vi nu upp en liverapportering om krisen.

– Det är helt självklart för oss att starta en liverapportering när vi vet att läsarna behöver den. Ekonomi är ett ämne som engagerar, samtidigt som det kan vara svårt att ta sig in i. Då har vi en viktig roll, säger Hanna Olsson Berg, biträdande redaktionschef på Aftonbladet.

”Det här gör vi bäst ihop”

Precis som under coronapandemin, kriget i Ukraina och nu senast i riksdagsvalet, kommer denna liverapportering att ledas av Aftonbladets reporter och liveprofil Nivette Dawod, 36.

– Vi lever i en orolig tid, vissa kallar det för en krisvinter, med inflation, skenande priser, krig i vårt närområde och en osäker framtid. Då vill jag finnas där, hålla läsarna i handen och förklara och delta i det som pågår, säger Nivette Dawod.

Nivette Dawod har tidigare liverapporterat om pandemin, kriget och valet. Nu ska hon bevaka den ekonomiska krisen.

– Jag tror att många, inklusive jag själv, känner att ekonomi är något ogreppbart som vi bara måste fatta nu. Jag ser fram emot att göra det tillsammans med Aftonbladets publik.

Utöver att få en bra överblick på nyhetsflödet kommer du som läsare även att kunna ställa frågor i liverapporteringen, som Nivette Dawod, Aftonbladets ekonomikommentator Andreas Cervenka och några av Sverige främsta experter på området kommer att besvara.

– Jag har en miljard frågor som jag känner att jag behöver få svar på, som: varför påverkar börsnedgångar mig, finns det något sätt att påverka elpriset och hur klarar mitt hushåll en stigande inflation? Det hoppas jag att Aftonbladets läsare vill ta reda på tillsammans med mig. För det här gör vi bäst ihop, säger Nivette Dawod.

  • Fastnålat inlägg

    Livebevakningen trappas ner

    23 maj 2023
    Nivette Dawod

    Vi kommer nu att trappa ner vår liverapportering av den ekonomiska krisen i detta forum.

    Denna sida finns kvar, men uppdateras inte lika ofta som förut.

    Aftonbladets ekonomibevakning fortsätter dock som vanligt, den följer du här.

  • Nivette Dawod
    23 maj 2023

    Spretande elpris i morgon – minuspriser på flera håll

    Elpriset i morgon spretar rejält i pris beroende på var du bor, visar siffror från elbörsen Nordpool.

    I norra Sverige, elprisområde 1 och 2, hamnar spotpriset på i snitt 0,2 öre per kilowattimme (kWh).

    Under stora delar av dagen, mellan klockan 11.00 och 21.00, ligger det till och med på minus.

    Minuset gäller även för elprisområde 3 (där bland annat Stockholm ingår), där spotpriset i snitt dock hamnar på 17,8 öre per kWh.

    I Sydsverige, elprisområde 4, går priset istället rejält upp jämfört med exempelvis i dag. Där ligger spotpriset i snitt på 1,12 kronor per kWh.

    Utöver börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt och moms plus elnätsavgift på omkring 1 till 1,50 kronor per kWh.

  • Nivette Dawod
    23 maj 2023

    Riksbanken får hård kritik

    Riksbanken agerade för långsamt för att hejda inflationen i fjol, enligt en utvärdering gjord på uppdrag av riksdagens finansutskott.

    Styrräntan borde ha höjts redan i februari och värdepappersköpen borde ha vänts till försäljningar redan tidigt under året.

    Inflationsprognoserna som Riksbanken gjorde var dessutom för undermåliga, även när hänsyn tagits till att det fanns stor osäkerhet, anser forskarna vid Stockholms universitet, som skrivit rapporten.

    Riksbanken bedöms däremot ha uppfyllt prisstabilitetsmålet under 2022, och trovärdigheten för inflationsmålet som ett nominellt ankare för ekonomin upprätthölls, trots att inflationen låg långt över målet.

  • Nivette Dawod
    23 maj 2023

    Elskulderna fortsätter öka: ”Tufft läge”

    Skulder efter höga elräkningar fortsätter att vara ett ökande problem för både privatpersoner och företag, rapporterar TT.

    Kronofogden hade hoppats på en tillbakagång i antalet ärenden jämfört med hösten, eftersom elpriserna gått ner och elstöd har betalats ut, men så ser det alltså inte ut.

    Jämfört med januari till april 2022 har antalet fysiska ärenden istället ökat med 49 procent och juridiska med 65 procent under årets fyra första månader, skriver TT.

    – Det är helt enkelt ett väldigt tufft läge och bekymmersamt, säger Davor Vuleta, analytiker hos Kronofogden, till nyhetsbyrån.

    Han konstaterar samtidigt att det finns eftersläpningar i registreringen.

    – Samtidigt är det inte bara elpriser utan även stigande räntor och inflation som gör att hushållen har mindre summor pengar att röra sig med och då kan det bli lite längre återhämtningstid för den här kurvan att vända.

  • Nivette Dawod
    22 maj 2023

    Facebooks ägare döms till 14 miljarder i böter

    Meta Platforms döms att betala rekordhöga 14 miljarder kronor i EU-böter.

    Anledningen är att bolaget överfört användardata från konton i EU-länder till USA. Enligt EU är överföringen systematisk och återkommande.

    – Facebook har miljontals användare i Europa, så volymen av den personliga datan som överförts är massiv, sa Andrea Jelinek, vid EDPB, EU:s dataskyddsmyndighet.

    Meta får nu fem månader på sig att upphöra med överföringen av personlig data.

    Meta säger att man kommer att överklaga beslutet.

Här kan du få hjälp och stöd i svåra tider

  • Socialtjänsten: Hos socialtjänsten i din kommun kan du söka ekonomiskt bistånd om du inte kan försörja dig själv eller din familj. Du kan även få hjälp med budget- och skuldrådgivning. Gå in på din kommuns hemsida för mer information. Här finns länkar till samtliga kommuners hemsidor.
  • Försäkringskassan: Om du på grund av exempelvis sjukdom, skada eller föräldraledighet inte har möjlighet att arbeta kan du ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. Läs mer om vad som gäller här.
    Du som har barn som bor hos dig kan ha även ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du kan få beror bland annat på dina inkomster och kostnader. Även personer under 29 år med låg inkomst kan ha rätt till bostadsbidrag, mer information om bostadsbidrag finner du här.
  • Matbutiker som säljer matsvinn: Över landet finns flera så kallade sociala matbutiker som säljer matvaror som annars riskerar att slängas. Exempelvis MatRätt i Göteborg, Matmissonen i Malmö, Matakuten i Gävle och Matmissonen i Stockholm.
  • Organisationer och föreningar: Det finns väldigt många ideella organisationer som hjälper med allt från ekonomiska bidrag till gratis aktiviteter och kläder. Kolla in Aftonbladets lista med 22 aktörer som hjälper.