Dystra prognosen: ”Läget är jämförbart med 90-talskrisen”

Publicerad 2022-10-25

Stigande arbetslöshet, risk för konkursvåg och en inflation som kommer toppa över 12 procent.

Det är en dyster bild som målas upp i en ny Swedbank-prognos.

– När vi tittar på situationen för hushållen så är det mycket som påminner om 90-talskrisen, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

Sverige står vi nu inför en stigande arbetslöshet samtidigt som köpkraften fortsätter att urholkas när Riksbanken fortsätter att höja räntan för att stävja inflationen. Enligt Swedbank kommer inflationen att toppa i februari och kan noteras över 12,5 procent mätt i KPI.

– Vår bedömning är att Riksbanken kommer att fortsätta höja räntan med 75 punkter till 2,5 procent i november för att sen höja upp till 3 procent i februari 2023, säger Mattias Persson.

I en prognos för den ekonomiska utvecklingen de närmaste åren slår Swedbanks ekonomer fast att svenska hushåll bör förbereda sig på att läget kommer att försämras innan det kan vända.

Det är en dyster bild som målas upp i en ny Swedbank-prognos.

Ljusning kan komma i slutet av 2024

Riksbanken tog i slutet av april beslut om att frångå den tidigare nollräntan och börja höja den vägledande styrräntan. Under året har räntan hittills höjts vid fyra tillfällen och ligger nu på 1,75 procent.

– I november 2023 tror vi att Riksbanken tydligt signalerar en sänkning och att de kommer att fortsätta sänka. Vi räknar med en rad av räntesänkningar om sammanlagt 75 punkter. Det kommer slutligen ge en styrränta på 2,25 procent under 2024, säger Mattias Persson.

Det innebär enligt chefsekonomen att hushållen kan ställa in blicken mot det fjärde kvartalet 2024.

– När man väl börjar sänka så kommer lättnader kännas rätt snabbt för hushållen när inflationstrycket minskar. Det innebär inte att kostnadstrycket försvinner. Även om energipriserna inte kommer att vara lika höga som nu under nästa vinter så kommer det fortfarande vara en jobbig period. Men när Riksbanken sänker och inflationen kommer ner blir det en ljusning och vi kan se en vändning.

Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

Tuff period väntar för hushållen

Innan den vändningen kan komma är han dock tydlig: Det kommer att bli tufft.

I Swedbanks prognos spår bankens ekonomer att den svenska bruttonationalprodukten (BNP) kommer att minska med nästan 1 procent under nästa år. I den utvecklingen återfinns stigande arbetslöshet och en ökad risk för en konkursvåg.

– Små företag i utsatta sektorer som sällanköp, detaljhandel, samt hotell och restaurang, där är jag lite orolig för att det kan komma. Vi har sett i september och oktober hur konkurstalen har börjat stiga. Jag är inte superorolig men jag tror att vi redan har börjat se tecken på att det pekar mot allt fler konkurser, säger Mattias Persson som också där lyfter fram energisituationen.

– Lyssnar man runt med företag i södra Sverige som har energikrävande verksamheter så är de hårt påverkade. Det händer i verkligheten.

BNP kommer att minska med nästan 1 procent under nästa år, spår Swedbank.

”Påminner om 90-talskrisen”

När det gäller läget för de enskilda hushållen drar chefsekonomen nu paralleller till en tidigare historisk kris.

– För hushållen är vissa indikatorer tillbaka på samma nivåer och påminner mycket om 90-talskrisen, det kommer att bli tufft i närtid. Det gäller boendekostnader och disponibelinkomsterna som utvecklas väldigt svagt.

Med det sagt är Mattias Persson tydlig med att det även finns stora skillnader mellan dagens situation och den tidigare krisen.

– Vi har ett helt annat ekonomisk-politiskt ramverk, vi har en oberoende centralbank, vi har en finanspolitik och starka statsfinanser. Vi har också det som kallas automatiska stabilisatorer som arbetslöshetsersättning och andra system som går in och hjälper till.

– Jag skulle säga att Sverige står starkt i jämförelse mot den situationen som vi hade på 90-talet och min bedömning är att vi inte riskerar att få en finanskris. Men för hushållen är det mycket som påminner om den tidigare krisen.