Skörda i frysen!

Uppdaterad 2014-02-28 | Publicerad 2014-02-17

Antioxidanter i ärter ökar efter frysning

Stoppa inte en ärta i näsan – lägg den i frysen i stället.

Vissa grönsaker tappar både smak och näringsämnen när man fryser dem, men för andra har frysen faktiskt motsatt effekt.

Ett polskt forskarlag kom nyligen till slutsatsen att fryst spenat innehåller mer kalcium per 100 gram än exempelvis mjölk. Och i en artikel publicerad i The Journal of Food and Science beskriver forskarna hur de lyckats öka mängden antioxidanter i ärter genom att frysa dem först.

Ett äpple om dagen…

Äpplen kan, tack vare sitt innehåll av det blodsockersänkande hormonet GLP-1, minska hjärnans hunger­signaler, det har forskare från University of Iowa sett.

De studerade hur personer reagerade på GLP-1 genom att ge hälften av deltagarna ett äpple före middagen.

Resultatet var slående, äppelätarna åt i genomsnitt 15 procent färre kalorier än de som inte fick frukt till förrätt.

Följ ämnen i artikeln