Ät lika gott som Lady & Lufsen
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-03-31
Frikadelli med massor av pasta
Lite ovant för den som är van vid stekta småbullar men frikadeller har sina fördelar.
Det blir inget stekos och så blir de där bullarna som är för platta för att vända sig inte vidbrända.
Det här behöver du
(4 personer)
400 g fläskfärs
1 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 ägg
2 buljongtärningar
pasta
Tomatsås:
400 g krossade tomater, 1 burk
4 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
salt
peppar
socker
Så här gör du
1. Blanda mjölken och ströbrödet i en bunke. Låt svälla i 5 minuter.
2. Blanda i fläskfärsen och ägget. Salta och peppra.
3. Koka upp 1 l vatten och 2 buljongtärningar.
4. Sätt samtidigt igång pastakoket.
5. Forma åtta stora bollar av färssmeten.
6. Sjud dem i buljongen i 15 minuter. De flyter upp ungefär i halvtid.
7. Fixa tomatsåsen. Pressa vitlöksklyftan och värm tillsammans med tomatkrosset, tomatpurén och oreganon. Smaka av med salt och peppar samt en gnutta socker.
Blir tomatsåsen för tjock så späd med lite av buljongen.
8. Servera till pastan och köttbullarna.
Gott att dricka till
Ett lättsamt rödvin:
Chill out cabernet sauvignon (6873) Australien, 169 kronor (3 l).
Vego-varianten
Gör bollarna av quornfärs. Den kan vara svårare att få att hålla ihop. Så ta ett ägg till i smeten och gör fler mindre bollar.
Jon Hansson