Så kan du sänka dina matkostnader

Artikeln innehåller annonslänkar

Det tajtas till i plånboken och matpriserna stiger i takt med inflationen. Men att spara in på matkostnaden behöver inte betyda att du sparar in på kvalitén. Här listar vi 7 bra tips på hur du kan sänka dina matkostnader som inte bara handlar om att äta nudlar.

Det kan kännas knapert i många hushåll just nu. Matpriserna skenar och det ser inte ut som att det kommer vända i närtid. Därför kan det vara dags att sätta sig ner och se över både sina matvanor och sina matinköp. För här finns det tusenlappar att spara! Nedan har vi listat sju enkla saker du kan göra redan idag.

Gå med i kundklubbar

I princip varje affär erbjuder idag någon form av kundklubb som brukar gå att koppla till ditt id-kort och personnummer. Spana efter nykundserbjudanden. När du väl är kund brukar man få nyhetsbrev med erbjudanden och rabatter. Ta till vara på dem!

Just nu erbjuder Hemköp 200 kr i nykundsrabatt vid köp över 800 kr online. Läs mer och handla här! (Annons)

Bygg upp ett basskafferi

Se alltid över vad du har hemma och komplettera efter det. Se till att du har ett skafferi med basvaror som håller länge och som går att kombinera med flera rätter. Trepack med konserver, ris och linser är alla basvaror som är bra att ha hemma. Dessa varor går även ofta att hitta billigare hos tillexempel Matsmart. Läs mer och hitta din Matsmarta mat här! (Annons)

Gör en inköpslista

Simpelt men o så effektivt. Gör en inköpslista där maträtterna komplettera varandra. Ska du ha tacos en dag kommer det säkerligen bli över både färs och grönsaker. Gör goda järpar på det och servera med en sallad. Se till att dina ingredienser går att använda i fler rätter än en. Känner du att inspirationen tryter finns det bra kokböcker att laga efter och Konsumentverket har tagit fram förslag på matsedlar som passar hela familjen. Nedan hittar du bra kokböcker!

Köp efter säsong

Att köpa grönsaker efter säsong är både ekonomiskt och bra för miljön. Leta efter svinnlådor och ta varor med kort datum. Det är supergott att göra soppor och grytor av och det är enkelt att frysa in. Kika även i frysdisken efter tillexempel avokado, örter och annat som snabbt kan bli dåligt när det är färskt.

Matlådor

Smart och behändig matlåda med tre separata och täta fack. Matlådan tål diskmaskin och mikrovågsugn och kan enkelt förvaras både i kyl-och frys.

När du lagar mat är det alltid bra att göra mer än vad som går åt. Det som blir över kan göras till en god matlåda eller frysas in. Satsa gärna på matlådor som håller maten fräsch och tänk på att temperaturen i kylskåpet faktiskt spelar roll. Enligt Livsmedelsverket håller mat längre vid 5 graders temperatur. Tänk även på att förvara känsliga matvaror längst ner då det är kallare där. Köp gärna en matlåda som har olika fack för att enklare fördela maten. Läs mer och köp matlådan här! (Annons)

Färdiga matkassar

I och med att bränslepriserna ökar kan det vara värt att låta bilen stå, och har du inte en cykel med en stor låda, kan det vara svårt att få med sig sin storhandling hem. Många butiker erbjuder nu hemkörning och det finns färdiga veckomenyer och matkassar att beställa hem till dörren. Se över vilka nykundserbjudande som finns. En annan fördel är att portionerna ofta stämmer väldigt bra överrens och matsvinnet minskar.

Få upp till 969 kr i rabatt och fri frakt med Hello Fresh! (Annons)

Få 30% rabatt på dina 3 första matkassar (värde upp till 1 439 kr) hos Linas Matkasse! (Annons)

Ät mindre kött

Här finns förslag på veckomenyer med alla veckans måltider som gör det enkelt att bli mer vego, med smarta rätter som ofta räcker till bra lunchlådor eller kan utgöra grund för middagar senare i veckan.

Du behöver inte bli vegan, men se över din köttkonsumtion. Det är bra både för din hälsa, plånbok och för miljön. En win win helt enkelt. Du behöver inte byta ut det helt, men försök satsa på råvaror istället för halvfabrikat. Dra ner på mängden och låt tillbehören vara det som mättar. Utmana dig själv och se om du kan ha en dag då du äter helt vegetariskt, två dagar där det serveras fisk och resterande som vanligt. Läs gärna på Matguiden kring hur maten påverkar dig och planeten.

Köp det du behöver

Att slänga med tre limes istället för en för att det var extrapris är lätt hänt. Men om de där limen inte används är det pengar i sjön. Tänk på att bara köpa det du behöver och köp inte saker bara för att de är på extrapris. Om de inte går att frysa in förstås.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Frida Westergård, Tobias Johannesson, Rebecka Rakell
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET