Vad har du i glaset?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-07

Till god mat hör god dryck.

Men den kan också vara skälet till att din diet inte fungerar.

Titta lite djupare i glaset nästa gång du räknar kalorier.

NYTTIG? En god drink kan vara boven som får din diet att misslyckas.

Det är summan av kardemumman du vräker i dig som räknas.

Alla som påstår att de äter så ”jättesunt, men aldrig går ner ett hekto” borde mer kolla vad de har i glasen än på tallriken. I glasen med alkohol finns några av de verkliga kaloribomberna. Här är, enligt New Woman, fem skäl till att kanske avstå sista vinglaset eller sista likören.

1 Omdömet brister. Alkoholen suddar ut den del av din hjärna som, i normala fall, avhåller dig från att plötsligt vräka i dig en fettdrypande kebab.

2 Fettförbränningen avstannar. Alkohol innehåller ett toxin, ett giftämne, som kroppen vill göra sig av med så fort som möjligt. Det är ju bra, men processen sker på bekostnad av förbränningen av mat. Maten, till exempel en vickning, lagras i fettcellerna.

3 Du blir småhungrig. Har du någonsin vaknat upp med en rejäl baksmälla, så vet du vad det nu handlar om. Blodsockerhalten är så låg att du är beredd att proppa i dig nästan vad som helst ur kylskåpet.

4 Din kropp är uttorkad. All sprit suger åt sig vätska. Din tunga känns lika torr som ett par filttofflor. Med en lycklig suck häller du i dig en hel liter apelsinjuice. Och ytterligare 470 kalorier

5 Du orkar inte ur sängen. ”Milda makter” tänker du efter tandborstningen – och återvänder till bingen. Att försöka sova bort överflödet hjälper inte. Tvärtom.

Liggande förbränner din kropp bara 72

kilokalorier i timmen, mot cirka 200 kilokalorier när du är uppe i rörelse.

Din drink kan vara rena kalorifällan

5 smala drinkar

Recept på kalorisnåla och nyttiga törstsläckare från boken ”Hälsodrinkar” (Ica Bokförlag).

Tomas Sjöman