Rödkål

Uppdaterad 2017-12-04 | Publicerad 2002-12-16

Ingredienser

1/2 huvud rödkål, drygt 1 kg

2 lökar

3 äpplen

2 msk smör eller margarin

0,5 tsk mald kryddpeppar

0,5 tsk malda nejlikor

4 msk sirap

3 msk vinäger

2 dl skinkspad

eller stark

buljong

salt

Så här gör du:

1. Skär bort rotstocken på kålhuvudet och ta bort fula blad. Skär kålen

i tunn strimlor.

2. Skala lökarna och skiva tunt.

3. Skala äpplena och skär bort kärnhusen . Skiva sedan äpplet i tunna klyftor.

4. Smält smöret/margarinet i en stor kastrull eller gryta och fräs kålen, löken, äpplena och kryddorna några minuter på medelvärme.

5. Dra ner värmen och häll i vinägern, sirapen och skinkspadet/buljongen. Låt puttra under lock på låg värme i 45 minuter.

6. Smaka av med mer ättika och lite salt.

7. Servera till skinka eller revbensspjäll.

Tips

Sätt smak på rödkålen med 4 msk koncentrerad svartvinbärssaft.

Du kan byta ut eller komplettera mangon med färsk ananas eller blodapelsin.

Huvudsaken är att det är riktigt syrlig frukt.

Recept