Viner som passar till höstmaten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-09

Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin tipsar om sina favoriter.

Penfolds Rawson’s retreat riesling, Australien, 16406, 75 kr

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Härligt och lättdrucket i fruktdriven stil. Tropisk frukt domineras av citrus och passionsfrukt med tillägg av päron.

Passar till: Tomat- och plommonsoppa

St Stephan’s crown Tokaji aszu 5 puttonyos, Ungern, 12905, 129 kr, 500 ml

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Sött och gott med lätt oxidativa toner, honung, mandel och aprikos i både doft och smak.

Ett bra köp!

Passar till: Ingefärskola, granatäpple och glass

Rocca di Montemassi sangiovese, Italien, 4586, 223 kr, 3?000 ml

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Här bjuds rikliga inslag av plommon, körsbär och bigarråer med liten strävhet, fräsch syra och god balans.

Passar till: Timjandoftande ostgratäng

Briccotondo barbera, Italien, 2773, 67 kr

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

God koncentration till bra pris. Vinet är fyllt av röda bär och plommon i vaniljkryddig stil med inslag av stall och kännbar strävhet.

Passar till: Svamppasta

Nivole, Italien, 7787, 61 kr, 375 ml

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Charmerande vin med söta, aromatiska toner av passionsfrukt, fläderblom och godis. Lätt spritsighet livar upp helheten. Bra pris!

Passar till: Ricottakaka med citron