Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Åkesson blir aldrig hbtq-personers vän

Sverigedemokrater engagerar sig mot satsningar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pride-veckan har avslutats. Högernationalismen pressar tillbaka hbtq-rättigheter runt om i världen, även i Sverige.
Pride-veckan har avslutats. Högernationalismen pressar tillbaka hbtq-rättigheter runt om i världen, även i Sverige.

LEDARE

Det var en annorlunda Pridefestival som avslutades i Stockholm under söndagen. Paraden blev digital, liksom de flesta andra evenemang. Kärlek, glädje, stolthet och kamp fick ta plats på internet i år.

Av hänsyn till coronasmittan var det rätt beslut av arrangörerna, men just i år är det särskilt synd att hbtq-frågorna inte fick den veckas uppmärksamhet som de förtjänar.

Hatet går hand i hand

Högernationalismen pressar hbtq-personers rättigheter i hela västvärlden. Victor Orbán har stärkt sitt järngrepp över Ungern, och Polens populistiske president Andrzej Duda återvaldes till posten för bara några veckor sedan. Den sistnämndes kampanj byggde särskilt på hat och misstro mot homosexuella. Nu vill man dessutom lämna Istanbulkonventionen mot mäns våld mot kvinnor, med argument om att konventionen innehåller "genusideologi" och skadliga tankar kring sexualupplysning.

Sådan är högerextremismens gång: rasismen, homohatet och kvinnohatet går hand i hand. Ett litet ljus i mörkret är att EU, för en gångs skull, låter förtrycket få konsekvenser. De städer som i Polen som deklarerats som så kallde hbtq-fria zoner vägras nu EU-stöd.

Också i Sverige har den högernationalistiska skuggan blivit mörkare. Med mer makt blir man dessutom öppnare med sina sanna åsikter. Sverigedemokraterna har lagt år på pinkwashing, alltså på att framställa sig som hbtq-vänligare än vad man faktiskt är ("rättigheterna hotas av muslimer, inte av oss" brukar det heta), men färgen har minst sagt börjat flagna.

Mest aktiva i hbtq-frågor

RFSU har låtit genomföra en kartläggning av svenska kommuner och regioners politiska aktiviteter kring bland annat hbtq-frågor och sexuella rättigheter. Man har gått igenom i princip allt. Budgetförslag, motioner, omröstningar. Och SD sticker ut. Inget annat parti är lika aktiva i hbtq-frågor eller i frågor om sexuell hälsa och reproduktiva rättigheter.

Riktningen är tydlig: man vill begränsa. Man är emot att medel delas ut till olika projekt eller jämställdhetssatsningar. Man är emot regnbågsflaggor och hbtq-certifieringar. Enligt RFSUs kartläggning utförs en tredjedel av all politisk aktivitet inom dessa frågor runt om i landet av Sverigedemokraterna.

Det här måste bli ett uppvaknande för Sveriges andra partier. Det är nämligen inte längre svårt att föreställa sig en framtid där Sölvesborg, vars regnbågsflagga slutat vaja under Pride-veckan, också vägras EU-stöd för brott mot mänskliga rättigheter.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

"Steg för steg tar de ifrån oss vår frihet"

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Pride

Hbtq

Sverigedemokraterna

RFSU

Sölvesborg