Mugabe vill kväsa facket med tortyr

Affisch mot våldet I Zimbabwe förföljs och trakasseras fackliga regelmässigt av Mugabe-regimen. På bilden syns en affisch från landets motsvarighet till LO.

HARARE. I Zimbabwe är det farligt att vara fackligt aktiv. De vi träffar har en oro i blicken, tittar sig ständigt över axeln. På högkvarteret för ZCTU, Zimbabwes motsvarighet till LO, möts vi av affischer med bilder på misshandlade förtroendevalda.

"Så är detta demokrati?", lyder texten. Berättelserna om övergrepp mot medlemmar och förtroendevalda är många. När FN-organet ILO 2009 gav ut en undersökningsrapport om läget för de fackliga rättigheterna i Zimbabwe är det sida efter sida med övergrepp, arresteringar, våld och tortyr.

Alla drabbas

– De fackliga rättigheterna respekteras inte. Bland andra lärarfacket har blivit hårt utsatta. De har utbildning och finns över hela landet. Därför ser makthavarna dem som medskyldiga när folk får nya idéer, berättar Japhet Moyo, generalsekreterare i ZCTU, när vi träffar honom under en journalistresa med Olof Palmes internationella centrum. Hans kontor ligger på tionde våningen i ett kontorshus i Harare. Hissen går bara till våning nio, sen får man gå.

Alla, även den högsta ledningen drabbas. Den 13 september 2006 greps delar av ZCTU:s ledning efter en landsomfattande demonstration. I Harare fraktades 14 personer med lastbil till en polisstation i Matapi. Väl där togs de två och två in i en cell och misshandlades av fem poliser i mellan 20 till 45 minuter. Det handlar om ren tortyr.

Trakasserierna fortsätter

Enligt den medicinska rapporten fick ordföranden för ZCTU allvarliga skador, blodförlust och bland annat fraktur på ett finger. Generalsekreteraren i ZCTU blev slagen medvetslös och vaknade inte förrän dagen efter, liggande i en pöl av blod. Sjukhusvård fick de först efter 24 timmar. ILO:s rapport uppger att de har information om motsvarande händelser på åtta platser i Zimbabwe i samband med just den demonstrationen.

Efter 2006 blev våldet och övergreppen värre, särskilt i samband med valet 2008, och riktades då ofta mot fackliga medlemmar och förtroendevalda utanför städerna. Särskilt kvinnorna drabbades hårt. De har hand om barnen och kan inte ta jobb på andra ställen när situationen förvärras. Sexuella övergrepp är mycket vanliga, både mot kvinnor och barn.

I dag har läget förbättrats något även om trakasserierna mot förtroendevalda och fackliga medlemmar fortsätter.

En exempellös terror

I valet 2008 vann oppositionens kandidat, Morgan Tsvangirai, som själv har sin bakgrund i ZCTU, i första valomgången över sittande presidenten Robert Mugabe. Men enligt den manipulerade rösträkningen fick ingen kandidat över 50 procent.

Inför den andra valomgången släppte president Robert Mugabe lös en exempellös terror över oppositionen. Hela statens säkerhetsapparat deltog, från armé, säkerhetstjänst och polis till paramilitära gäng. Enligt Human Rights Watch dödades upp till 200 människor och 5000 torterades. Morgan Tsvangirai hoppade av och Robert Mugabe blev omvald utan motkandidat.

Efter 2008 tvingades de olika partierna, Robert Mugabes ZANU-PF och de två fraktionerna av oppositionspartiet MDC, till en samlingsregering. De lovade att reformera bland annat polis, militär och rättsväsende och sätta stopp för det politiska våldet. I dag, snart fem år senare, har reformerna inte genomförts.

Val ska hållas - om det finns pengar

I mars eller april håller Zimbabwe troligen folkomröstning om en ny konstitution. Om de lyckas samla in pengar från internationella samfundet, vill säga. Statskassan är tom. Tanken är sedan att val till bland annat presidentposten och parlamentet ska hållas.

Många är oroliga för att det ska bli som förra valet, att våldet ska komma tillbaka. Detta verkar vara Robert Mugabes valstrategi, att skrämma människor till underkastelse. Om det fungerar är en annan sak. De flesta vi talar med litar på att det internationella samfundet och särskilt SADC, den regionala organisationen för stater i södra Afrika, inte kommer att acceptera en återupprepning av 2008.

Men ingen är riktigt säker.

Följ ämnen i artikeln