Ledare

Åkesson nöjer sig först när invandrarna är borta

Det brunblå blocket välkomnar Sabuni

Av: 

Lina Stenberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu har Jimmie Åkesson sällskap av ytterligare en partiledare i sitt brunblå block, Nyamko Sabuni.
Nu har Jimmie Åkesson sällskap av ytterligare en partiledare i sitt brunblå block, Nyamko Sabuni.

LEDARE

Trots att det är 16 månader till valdag är det som att det vore valrörelse i luften. Bara några veckor efter att Liberalerna tagit ställning för eventuella samtal med Sverigedemokraterna blev samarbetet under söndagen ett faktum.

Och helt plötsligt blev det brunblå blocket ett parti rikare.

Tillsammans med M, KD och SD gick L under söndagen ut i ett pressmeddelande om en gemensam migrationspolitik. Senare i veckan ska förslaget läggas fram i socialförsäkringsutskottet men som det ser ut nu saknas en majoritet för att det ska gå igenom i riksdagen.

Skärpta regler

Förslaget har tagits fram som kontrast mot regeringens förslag till ny migrationslag. Trots att regeringen la sig på en betydligt mer restriktiv nivå än nuvarande lag, är det alldeles för generöst menar oppositionsblocket.

I stället föreslås skärpta språkkrav, begränsad anhöriginvandring och försvårade möjligheter för uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Att det första gemensamma utspelet från den nya brunblåa fyrklövern handlade om just migration är egentligen inte förvånande. Inte heller att det kom samma dag som Agendas direktsända partiledardebatt skulle sändas.

Visioner och framtidstro verkar inte vara de brunablåas melodi.

Ända sedan Alliansen dog och den borgerliga enigheten försvann har det varit ett parti som stått med taktpinnen och dirigerat riktningen.

SD kallas inte lika ofta för ett enfrågeparti som tidigare. Men det är ingen tvekan om att det är migrationsfrågan som är den fortsatt centrala.

Jimmie Åkesson har aldrig hymlat om det överordnade målet för partiet. Det är inte bara är nollinvandring, utan återvandring som gäller. Och han har vid flertal tillfällen påpekat att han aldrig kommer släppa fram en regering som inte följer SD:s migrationspolitik.

Ulf Kristersson och Ebba Busch har följaktligen redan lagt om sin politik i samma riktning. Nu går även Nyamko Sabuni in i samma hjulspår.
Hur mycket L-ledaren än bedyrar att det är SD som följer hennes partis migrationsförslag vet alla att det egentligen är tvärtom.

Fixering vid migration

Att SD nu ännu mer befäster berättelsen om invandring som tärande, dyrt och omöjligt för vårt lands fortlevnad är rent ut sagt tragiskt. För det finns en annan sanning, den att invandring behövs som ledarsidan tidigare påpekat. Att vårt samhälle inte bara blir kallare och mer uppdelat när SD:s högerextrema populism frodas.

Det här tar också upp plats som borde gått till att diskutera annat. Till lösningar i klimatkrisen. Hur vi kommer ur coronakrisen på bästa sätt. Hur vi uppnår ett jämlikt samhälle.

För tänk om samma partier som nu vevar på om migrationen som samhällets stora problem hade lagt samma energi på att föra fram konstruktiv politik. Förslag för att lösa den massiva arbetslösheten, att stoppa utslagningen i socialförsäkringen eller för att höja pensionerna.

Men visioner och framtidstro verkar inte vara de brunablåas melodi.

Det är tydligt att dagens högerpartier inte vågar stöta sig med det populistiska partiet som håller i taktpinnen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Nyamko Sabuni strör salt i såren

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Nyamko Sabuni

Sverigedemokraterna

Migrationspolitik

Invandringspolitik

Politik

Ulf Kristersson