Martin Kinnunen måste klassas som miljöfarlig

Blir mörk när han tänker på biodrivmedel

Martin Kinnunen blir mörk när han tänker på Sveriges miljömål.

Martin Kinnunen har då verkligen vässat pennan. Ingen går längre säker för Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson. Först var det Svenska Dagbladets läsare som fick höra ett och annat.

I en debattartikel förra veckan hävdade Kinnunen att den svenska miljöpolitiken ”har växt fram till ett resurskrävande monster”. Han inledde argumentationen med att etablera sin expertis – det svenska miljömålssystemet består av ”ett generationsmål, 16 miljökvalitetsmål, 122 preciseringar, 20 etappmål samt 78 indikatorer för uppföljning”, konstaterar Kinnunen.

Det är fullständigt tokigt, skrev han. Målen är utopiska och Sveriges idé om att vara ett föregångsland inom klimatpolitiken ger ingen effekt.

Bristande bistånd

Sverige ska i stället bidra till det globala arbetet, tyckte Kinnunen. Hur det ska gå till när regeringen och Sverigedemokraterna just slaktat biståndsbudgeten framgick inte.

Kanske tänker Kinnunen sig något i stil med de gånger Jimmie Åkesson åkt till Turkiet och Grekland med flygblad. Då handlade det om att berätta för flyktingar att Sverige är fullt.

Det är bara att dra i gång riksdagens skrivare, packa väskorna, boka biljetter till de översvämmade områdena i Bangladesh. Där finns säkert någon som behöver upplysas om fördelarna med att resa kollektivt.

Dyrt bränsle

Dagen efter artikeln i Svenska Dagbladet var det Aftonbladets läsare som fick ta del av Kinnunens reflektioner. Denna gång stod reduktionsplikten i skottlinjen. Kinnunen påstår att inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel inte gör någon större skillnad för miljön, utan bara gjort bränslet dyrare.

Experterna gör inte samma bedömning. Enligt Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Klimatkollen med flera, kan regeringspartiernas politik öka utsläppen med 25 miljoner ton bara under denna mandatperiod. Det motsvarar hälften av de tidigare årliga svenska utsläppen. Och sänkningen av reduktionsplikten är den största boven.

Även SCB har konstaterat att reduktionsplikten är en av de största anledningarna till att svenska privatpersoners utsläpp minskat.

Våga tänk tanken

I båda debattartiklarna fokuserar Kinnunen på Socialdemokraternas förda politik. Han uppmanar vänligt läsaren att våga tänka tanken på hur det gått om S fått fortsätta styra landet. Det går riktigt att se hur han blir mörk när han skriver det, blotta idén gör honom galen.

Låt oss föreslå ett annat tankeexperiment. Kanske är det helt enkelt så att Sverigedemokraterna struntar i forskning, utrotningshotade arter, framtida generationer och översvämmade länder.

Martin Kinnunen gör åtminstone inte mycket för att motbevisa dårskapen.