Regeringen öppnar för chockhöjd hyra

Anonym  Bostadsministern Stefan Attefall (Kd) är den mest okända av Sveriges ministrar. Han fick jobbet 2010 och sedan dess har byggandet av nya bostäder minskat med 45 procent. Nu vill regeringen, i stället för att bygga nytt, att vi ska dela på de bostäder som finns. Alltså kan hyrorna i attraktiva områden chockhöjas.

Sverige har en bostadsminister. Det kan komma som en överraskning, men han heter Stefan Attefall och är kristdemokrat.

Tillsammans med Sverige­demokraterna har Attefall nu drivit igenom marknadshyror för andrahandsuthyrning av ­bostadsrätter och egna hem. Den nya lagen som riskerar att chockhöja hyrorna för dessa bostäder träder i kraft nästa vecka.

Byggandet minskar

Vad Stefan Attefall gör om ­dagarna är annars inte helt ­enkelt att räkna ut. Att döma av ­regeringskansliets kalendarium verkar han gå till jobbet, men där slutar spåren. När ­Aftonbladet i december lät ­Sifo undersöka saken visste inte ens hälften av svenskarna vem han är, vilket är sämst av alla ministrar.

Regeringens första åtgärd ­inom bostadspolitiken var

2007 att ­avskaffa ränte- och ­investeringsstöden. Enligt tidningen Byggindustrin har ­bostadsbyggandet minskat med 74 procent sedan den borger­liga regeringen tillträdde. Räknat från när Stefan Attefall fick ­jobbet som bostadsminister 2010 har det gått ner nästan 45 procent.

Tanken med marknadshyror vid andrahandsuthyrning av bostadsrätter och egna hem är att fler kommer att vilja hyra ut sin bostad om de får mer pengar för det. I stället för att bygga fler bostäder vill regeringen att vi ska dela på de som finns. Nackdelen är, som Svenska Dagbladets kartläggning i går visade, att hyrorna i attraktiva områden kan komma att fördubblas.

Enligt en rapport från Stockholms handelskammare i somras saknas 110 000 bostäder ­bara i Stockholm. Trycket uppåt på hyrorna är mycket stort.

Risken är att marknadshyror vid uthyrning i andra hand är ett första steg mot marknadshyror för alla hyresrätter. I Sverige får inte fastighetsägare sätta hyror hur som helst.

I stället förhandlar privata och offentliga fastighetsägare med Hyresgästföreningen om hyresnivån. Poängen med ­systemet är att ingen ­hyresgäst ska behöva betala en oskälig ­hyra. Det är en form av konsumentskydd som tar till­vara de intressen den svagare parten har. ­Eftersom din bostad inte är som vilken annan vara som helst är detta en viktig ­rättighet för att skydda mot godtycke och ­utnyttjande.

Kan gå riktigt illa

Det är detta konsumentskydd regeringen nu börjar rulla tillbaka. En omvänd fördelningspolitik där man flyttar makt och pengar från dem som hyr till dem som hyr ut.

En dålig början på något som kan sluta riktigt illa.

Följ ämnen i artikeln