Mejla

Jonna Sima

SD är ett hot mot klimatet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson lider inte av någon klimatångest.
Jimmie Åkesson lider inte av någon klimatångest.

LEDARE

Årets sommar har varit den varmaste sedan Sverige började med sina temperaturmätningar 1756. Vi är inte varit ensamma om den upplevelsen. Extremvärmen – och extremväder med skyfall och stormar – har slagit rekord världen över. Nu har vi fått en föraning om vad klimatförändringarna innebär i praktiken, med sinade brunnar, skogsbränder och förstörda skördar.
Vi är klimatpåverkade, som Isabella Lövin uttryckt det.
Det innebär en oro och ängslan inför framtiden för många av oss.
Eller så kan man resonera som Jimmie Åkesson i sitt sommartal härom helgen: "precis det här vädret vi är beredda att betala tiotusentals kronor för att få komma till under vinterhalvåret."
Donald Trump kunde inte ha twittrat det bättre.

Ifrågasätter klimatförändringarna

Sverigedemokraternas klimatförnekelse gör dem unika bland Sveriges riksdagspartier. Som enda parti ifrågasätter de människans påverkan på klimatförändringarna. De är också ensamma om att ställ sig utanför riksdagens beslut om ett klimatpolitiskt ramverk, som innebär att Sverige ska strypa sina växthusgaser till atmosfären senast 2045.

SD vill också kraftigt skära ned på anslagen till meteorologiinstitutet SMHI och att Sverige lämnar klimatavtalet som tecknades i Paris.
Sverigedemokraterna är unika i Sverige, men partier av deras snitt finns överallt. Det finns en stark koppling mellan klimatförnekelse och högernationalism visar en ny norsk studie som är en del av ett forskningsprojekt på Chalmers i Göteborg.

Forskar på klimatförnekelse

Ett fyrtiotal internationella forskare ingår i det fleråriga projektet ”Varför tas inte klimatvetenskapen på allvar? Studier av klimatförnekelse”. Målet är att öka förståelsen för klimatförnekelse och hur det påverkar på politiska beslut.
Vi har sett det hända här och i USA. När högerpopulismen flyttar fram sina positioner är det inte bara dåligt för pressfriheten, migranter och kvinnors rättigheter. Planetens själva existens sätts på spel.
Om mänskligheten lever vidare kommer framtidens historieböcker att jämföra Jimmie Åkessons och hans likasinnade med de som in i det sista ifrågasatte att jorden är rund. Vi har inte tid med dumskallarnas sammansvärning när det kommer till klimatet och jordens framtid.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Superhjältarna saknas när världen går under

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Donald Trump

Skogsbränder

Isabella Lövin

SMHI

Högerpopulism

Jimmie Åkesson