Kom ihåg att du är dödlig, Europa

Nytt öde till mötes Barn i ett libanesiskt flyktingläger nära Al-Faour nära gränsen till Syrien. Barnen har drabbats hårdast av inbördeskriget och det är dem vi nu lämnar åt sitt öde.

I det antika Rom stod en slav bakom ­kejsaren i triumfvagnen. Medan guldet blänkte och folkmassan jublade var hans jobb att viska ”kom ihåg att du är dödlig” i ledarens öra.

Det var inte så dumt tänkt.

Vi är nog lite till mans uppfyllda av vår egen storhet och tror att vunna segrar är för evigt. Det är bara fyra år sedan Europeiska unionen fick Nobels fredspris för att i ”över sex decennier ha bidragit till att främja fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter”.

Det var då det.

Närmare ett turkiskt medlemskap

När Europas ledare i dag samlas till toppmöte i Bryssel blir det nog inga priser. På bordet ligger en realpolitisk uppgörelse med Turkiet om att stänga EU:s gränser och trycka tillbaka flyktingarna till andra sidan haven.

I utbyte får Turkiet pengar och ett ­närmare samarbete. I fjärran hägrar ett ­turkiskt EU-medlemskap.

Kommissionens vice ordförande Frans Timmermans redovisade i går de sex principer som samarbetet med Turkiet ska vila på.

Första punkten handlar om att euro­peisk och internationell lag ska gälla. Timmermans lovade att det inte blir ­några ”godtyckliga återsändanden” men tricket är att Turkiet utses till ett ”säkert tredje land”, vilket det inte är. Sen är det förmodligen fritt fram.

Oförutsägbar president

För varje flykting som skickas tillbaka till Turkiet ska en annan flykting från Turkiet få komma direkt till Europa. Om det kommer att fungera i praktiken återstår att se men än så länge har det varit mycket svårt att omfördela flyktingar ­inom Europa.

Turkiets något oförutsägbare president Recep Tayyip Erdogan firade med att föreslå att definitionen av terrorism ändras till att även inkludera människorättsaktivister, politiker och journalister.

– Det är inte bara den som trycker på avtryckaren utan även de som gjort det möjligt som ska definieras som terrorister, oavsett vilken titel de har, sa han i måndags.

I går ville han dessutom häva åtals­immuniteten för parlamentsledamöter från pro-kurdiska HDP. I klartext handlar det om nästa steg i att förändra Turkiet till en totalitär stat. All opposition kommer att kunna definieras som terror­ism och behandlas som sådan.

Långt ifrån förr

I morgon kommer Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu till topp­mötet för att hålla presskonferens tillsammans med EU-kommissionens ordförande och EU:s president.

Europas politik just nu ligger ganska långt ifrån att ”främja fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter” och gränshinder mellan EU-länderna växer upp som svampar ur jorden.

Den 1 januari 2018 är det 60 år ­sedan Romfördraget trädde i kraft och det europeiska projektet som vi känner det startade.

Frågan är bara vad som finns kvar av alla drömmar då.