Det är lätt att skaka på huvudet åt danskarna

Valrörelser måste inte handla om invandring

Det finns några oundvikliga kommentarer efter det danska valet igår. Det vänsterblock som utgjort regeringsunderlag vann, om än med minsta möjliga marginal. Socialdemokraterna och statsminister Mette Fredriksen gjorde ett starkt val och ökade sedan det senaste valet.

Dessutom har Dansk Folkeparti, på många sätt Sverigedemokraternas systerparti, rasat rakt ner i källaren. I det senaste valet misslyckades partiet men erövrade ändå 16 mandat. I går förlorade man elva av dem och klarar precis av spärren på två procent.

Inte som Sverige

Vi kan också åter en gång konstatera att dansk politik skiljer sig från svensk. Hos oss är partierna de samma, medan de politiska företrädarna tycks bytas ut i allt raskare takt. I valet i september gjorde tre partiledare och ett språkrör sin första valkampanj.

I vårt grannland tycks det vara tvärt om. Där är politikerna desamma, även om de ibland uppträder som ledare för nya partier. En av valets stora segrare är veteranen Lars Løkke Rasmussen vars helt nybildade parti Moderaterna tog 16 mandat. Inte långt efter kom den kontroversielle tidigare integrationsministern Inger Støjberg. Hennes Danmarksdemokrater - som värjer sig för jämförelser med Sverigedemokraterna - tog 14 mandat.

Støberg kastades ut ur folketinget och partiet Venstre sedan hon dömts för att ha brutit mot lagen i sin roll som minister. Nu återvänder hon som ledare för Danmarks fjärde största parti.

Ibland är det svårt att inte bara skaka på huvudet åt danskarna.

Väljarna lyssnar

Samtidigt har de senaste veckorna visat något viktigt. När de politiska partierna väljer att diskutera frågor som vården eller klimatet är väljarna faktiskt beredda att lyssna.

Till en del kan det säkert förklaras med att alla partier i praktiken blivit överens om en stram invandringspolitik och en repressiv kriminalpolitik, men det gäller strängt taget också i Sverige. I stället är kanske den stora skillnaden att det i Danmark fanns politiker och partier som valde att lyfta annat i sina kampanjer.

Kanske visar det danska valet att det finns ett liv för politiken också efter tävlingen om vem som kan säga hårdare tag flest gånger på en minut.
Nu väntar tuffa regeringsförhandlingar i den danska politikens centrum, Christiansborg. Mette Fredriksen säger att hon vill bilda en bred och blocköverskridande regering. Det kan, som alla svenskar vet, vara lättare sagt än gjort.