Instagrams regler kan stoppa nästa Metoo

Nya planen: dölja innehåll

Meta inför nya begränsningar för politiskt innehåll på Instagram och Threads.

MetaFöretaget Meta äger bland annat Facebook, Instagram och Threads. börjar nu dölja politiskt innehåll på Instagram och Threads. Användaren måste aktivt gå in och ändra sina inställningar om de vill se inlägg som rör ”lagar, val eller sociala frågor” från konton de inte följer. Ett liknande filter har redan införts på Facebook.

Nästan alla stora politiska rörelser de senaste tjugo åren har vuxit fram genom sociala medier. De har börjat med en hashtag eller berättelse som delats och fått spridning bland människor som inte följer varandra – och inte behövde bocka i att de ville se ”politiskt innehåll”.

Metoo och BLM

Metoo-uppropet fick fart på allvar genom Twitter 2017. Kvinnor delade sina egna berättelser eller bara orden ”Me too”, för att visa hur vanligt det är att bli utsatt för sexuella trakasserier och våld. Hela den politiska rörelsen hängde på mängden inlägg och deras spridning.

Black Lives Matter-demonstrationerna mot rasistiskt polisvåld började också i sociala medier. År 2013 friades en amerikansk polis efter att ha skjutit ihjäl den afroamerikanska tonåringen Trayvon Martin. Sju år senare mördades George Floyd av en polis. Demonstrationerna tog fart igen och det blev en av de största politiska rörelserna i USA genom historien.

Dessa folkrörelser hade förmodligen aldrig kunnat bli så stora med dagens censur av politiskt innehåll.

Trött på politik

Nu skriver Meta att förändringen kommer efter kritik från användare som vill se mindre politik i sina flöden.

Det är ett privilegium att kunna vara ”trött på politik”. Så mycket vet alla som tillhör en förtryckt grupp eller en minoritet. Den som blir trakasserad på jobbet, rasprofilerad av polisen eller misshandlad av homofober på stan har inte råd att vara ointresserad.

Det är den andra gruppen, de som kan välja bort politiken, som gynnas av Metas nya regler.

Gynnar status quo

Dessutom är det oklart vad som kommer klassificeras som politiskt innehåll. Är det politiskt att som kvinna dela en bild på sig och sin flickvän? Eller att som transperson skriva om sina upplevelser av diskriminering?

När Meta döljer politiska inlägg så blir det svårare att genomföra politisk förändring eller starta nya massrörelser. Den nya policyn gynnar alltså status quo – och därmed dem som tjänar på det nuvarande systemet.

Det vill säga, de som inte har behov av varken #metoo eller #blacklivesmatter-upprop.

Den stora frågan nu är vilka framtida rörelser, upprop och demonstrationer som vi aldrig kommer få ta del av.

Följ ämnen i artikeln