En död kvinna smäller inte högt som en bomb

Polisen lägger ner arbete mot mäns våld mot kvinnor

Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Sedan millennieskiftet har fler än 350 svenska kvinnor mördats av en partner. Det visar Aftonbladets unika databas där Linda Hjertén och Johanna Rapp kartlagt hur många kvinnor som dödats av en man de en gång litat på.

I vissa regioner är mäns våld mot kvinnor dödligare än skjutvapenvåld. Ändå satsar inte polisen på det. Och morden får sällan uppmärksamhet i offentliga debatten.

Kanske för att när en kvinna dör ekar inte en explosion över flera kvarter.

Polisen skriver att deras arbete ”bedöms inte nämnvärt ha minskat mäns våld mot kvinnor under året”. Inte konstigt när de lade ner deras bästa verksamhet för syftet.

Mellan 2021 och 2023 drev Polisen i Stockholm IGOR. Ett pilotprojekt där polis och socialtjänst samarbetade för att uppsöka och förebygga mäns våld mot kvinnor. IGOR var så lyckat delvis för att utsatta kvinnor fick kontakter de var trygga med och för att de arbetade mot våldsutövande män.

Men trots stora framgångar lades det ner i fjol. Metoderna skulle användas av alla poliser i Stockholm. Istället för bara i IGOR-projektet.

Det är en hedervärd ambition att få in våldsförebyggande arbete i hela polisens arbete. Men man borde inte ha lagt ner Igor för att göra det.

Även Sveriges ungdoms-, trans- och kvinnojourer förhindras från att rädda fler kvinnors liv. I den ideella jourrörelsen finns kompetensen, viljan och erfarenheten. Men inte förutsättningarna. Deras finansiering räcker inte till. Och många jourer önskar de fick samarbeta mer med kommuner och myndigheter.

Polisen har aldrig fått så mycket resurser som nu. Regeringen borde ge polisen i uppdrag att satsa på grupper som särskilt arbetar med IGOR:s metoder. Pengarna finns redan. Det handlar bara om politisk vilja att rädda kvinnors liv.

Fler än 350 kvinnor har mördats av en partner senaste tjugofyra åren. Polisens årsredovisning 2023 visar att det inte är prioriterat för varken polisen eller regeringen. Justitieminister Gunnar Strömmer kan styra polisen att satsa på fler projekt som IGOR. Vi vet redan att det fungerar.

Att erkänna att man har ett problem är första steget. Nu är det dags för polisen och Sveriges politiker att ta det andra steget och agera.