Hyckleriet är större än Bidens privatjet

”You can shove the climate crisis upp your a**"

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”You can shove the climate crisis upp your a**" sjöng Greta Thungberg utanför konferenshallen. Det var riktat till politikerna som deltar i klimatmötet COP26. Det är ett möte som ska handla om vi ska lösa mänsklighetens största kris, men mötesdeltagarna, som består av världsledare, anklagas nu för hyckleri. Det är inte särskilt konstigt.

För att transportera dessa politiker och näringslivstoppar har det krävts fler än 400 privatplan till klimatmötet. Det ledde till trafikstockning, vilket tvingade tomma plan att flyga 48 kilometer för att hitta parkering. Mellan flygplats och hotell går det limousiner. Tyska Bilds Filipp Piatov kommenterade dubbelmoralen.

"Vi vanliga människor ska ta tåget och avstå från flygresor. Och de gör tvärtom. Man kan inte ta dem på allvar".

Privatjet från festen

Boris Johnson chartrar ett Airbusplan mellan Glasgow och London i stället för att ta tåget. Detta samtidigt som Johnson varnar för att världen befinner sig minuter före midnatt. Sammanlagt orsakar världsledarnas utsläpp i Glasgow lika mycket utsläpp som 290 fullsatta plan mellan Frankfurt och Mallorca, skriver Bild.

Amazongrundaren Jeff Bezos landade i Glasgow med sin Gulf Stream. Det är en privatjet som kostar 48 miljoner pund. Han landade på COP26 efter att ha firat Bill Gates födelsedag på en superyacht utanför turkiska kusten.

Men värst av alla är Joe Biden. Han och hans följe står för de största utsläppen, runt 1000 ton koldioxid. Det är klart att dessa utsläpp uppmärksammas i medierna. Men vi får heller inte glömma att det största hyckleriet sker utanför klimatmötet, i den faktiska politiken.

Värre än Trump

Medan COP26 pågår så ger Biden tillstånd att borra efter olja och gas, detta gör han i snabbare takt än vad Donald Trump hann med. Över 2000 nya tillstånd för att borra efter fossil naturgas, "fracking", har delats ut sedan han tillträdde, vilket är den högsta nivån sedan George W Bush var president. Det uppmärksammas inte alls lika mycket som när han under hurrarop åter anslöt USA till parisavtalet.

I dag går Biden åt hårt mot Kina ut ett klimatperspektiv. Men USA är inte långt efter, och tillsammans med Europa är det vi som bär det största ansvaret historiskt. Det är lätt att peka finger åt andra, men i Bidens fall blir det inget annat än hyckleri.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.