Chockpriset på gas är inte Gretas ansvar

Oroande politiska tecken inför klimatmötet i Glasgow

Om en vecka öppnar FN:s stora klimattoppmöte, COP26, i Glasgow. Konferensen har beskrivits som den sista chansen för världen att hålla uppvärmningen under den kritiska gränsen på 1,5 halv grad.

Om det är sant har vi alla anledning att vara oroliga. Den senaste veckan har vi nämligen fått flera exempel på hur lite som krävs för att vackra ord om omställning ska smälta som en glaciär.

Häromdagen kunde BBC berätta om tiotusentals dokument som visar hur regeringarna i bland annat Australien, Saudiarabien och Japan har försökt få FN att skruva ner ambitionen att ersätta fossila energikällor. Och det beror inte på att hotet mot klimatet blivit mindre.

Vill tjäna pengar

Australien vill fortsätta att sälja kol, Saudiarabien vill inte bli av med oljeinkomster och Japan oroar sig för kostnaderna. Svårare är det inte.

De tuffaste diskussionerna på veckans toppmöte i EU handlade också om energi. Priserna på bland annat gas från Ryssland har skjutit i höjden. På många håll är människor oroliga för sina jobb och att inte kunna värma upp sina bostäder. Det förtjänar att tas på allvar.

Det gör däremot inte försöken från ledarna för bland annat Tjeckien, Polen och Ungern att skylla krisen på EU:s klimatambitioner. Problemet är att Europa gjort sig beroende av fossil och importerad gas, inte att det satsats för mycket på lokal produktion av förnyelsebar energi.

Beroende av rysk gas

Man kan diskutera om Europa gjort sig alltför beroende av rysk gas och till och med vilken roll kärnkraften kan spela i unionens långsiktiga energiförsörjning. Men man kan inte skylla dagens kris på miljöopinionen eller Greta Thunberg. Och man kan inte hävda att lösningen skulle vara att elda upp ännu mer kol. Det är så dumt att man häpnar.

Ändå var det precis den diskussionen EU-ledarna tvingades ta i torsdags kväll.
Här hemma har Sverigedemokraterna länge hävdat att den svenska klimatpolitiken egentligen är meningslös. Våra utsläpp spelar ändå ingen roll i ett globalt perspektiv, så varför anstränga sig? När Moderaterna vill möta ökade bränslepriser med sänkta miljöskatter tycks de vara på väg åt samma håll.

När en kris som den vi just nu upplever på energimarknaden får politiska ledare att helt glömma allt de vet om klimatet finns det fråga som pockar på ett svar. Hur ska världen klara alla de utmaningar som ligger framför oss?

På söndag öppnar klimattoppmötet i Glasgow.

Följ ämnen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.