Det här borde göra Kristersson nervös

En historisk seger för klimataktivisterna

Klimaseniorinnerna vann mot Schweiziska staten i Europadomstolen.

Tisdagen den 9 april år 2024 går till historieböckerna. Det var dagen vi fick veta att Europakonventionens artiklar om mänskliga rättigheter kan appliceras på klimatkrisen.

Det är goda nyheter för Auroramålet där 600 ungdomar stämt svenska staten för bristande klimatpolitik. Det är dessutom riktigt dåliga nyheter för Tidögänget.

Varför det är det ska jag återkomma till, men först lite detaljer.

I går meddelade Europadomstolen domar i tre klimatprocesser som använt Europakonventionen som grund. Två av dessa processer avskrevs, bland annat Duarte Aghistiono et al. Rättsfallet, som vi skrivit om tidigare här på ledarsidan.

Men i fallet ”Klimaseniorinnen” vann fyra kvinnliga schweiziska pensionärer som stämt schweiziska staten för att den inte gör tillräckligt för att motverka klimatförändringarna. De schweiziska kvinnorna menar att det drabbar deras hälsa eftersom de som äldre kvinnor och därmed i riskgruppen för exempelvis värmeböljor.

Pensionärerna stödde sig på artiklarna 2 och 8 i Europakonventionen, och domstolen ger dem rätt i att artikel 8 innebär krav på stater att skydda individens rätt till liv, hälsa och välmående även mot klimatförändringar.

Auroramålet har i sin stämning också använt artikel 8 i Europakonventionen. Därför skulle teoretiskt sett svenska staten skulle kunna fällas för samma sak som den schweiziska, då Tidölaget nu ökar Sveriges utsläpp.

Ida Edling är talesperson för Auroramålet. Hon är på gott humör när jag når henne:

– Det här innebär redan nu att 46 stater är skyldiga att värna mänskliga rättigheter genom att vidta tillräckliga klimatåtgärder i enlighet med Parisavtalet, säger Edling.

Hon menar att klimatkrisen är en människo­rätts­kris. Även om Edling nu känner sig segerviss vill hon inte vara för kaxig.

– Effekterna av domen är dubbel, den förtydligar skyldigheter redan nu och även i framtida processer som med Auroramålet. Men det är ingen anledning att luta sig tillbaka. Behovet av att alla samhällets aktörer gör allt de kan för att tillräckliga klimatåtgärder ska bli verklighet har aldrig varit större.

Jonas Ebbesson, professor i miljörätt på Stockholms universitet, menar att domen får stor betydelse för hela den globala debatten om klimatet och mänskliga rättigheter.

– Dessutom visar domstolen tydligt att den svenska regeringens ljumma attityd till klimatmålen inte är hållbar, och kanske rentav olaglig.

Europas högsta instans har alltså fastslagit att klimatkrisen är en människorättskris. Men frågan är: kommer Tidögänget lära sig av läxan eller kommer de avfärda domslutet som ännu en åsikt? Hoppas inte. I så fall är vår demokrati riktigt illa ute.

Och på tal om det. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari återkommer ofta till att hon inte vill träffa klimataktivister som Greta Thunberg eftersom de bryter mot lagen.

Undra om klimat- och miljöministern nu kommer ställa in alla framtida möten och statsbesök till Schweiz?