Kaja Kallas dryga stil passar bättre i Nato

Affärer med Ryssland och arrogant mot lärare

Kanske blickar Kaja Kallas redan ut mot en karriär inom EU?

TALLINN Idag ges andra delen i den danska författaren Solveig Balles romansvit om Tara Selter ut på svenska. Boken handlar om en kvinna som varje dag vaknar upp till den 18 november.

Varje dag är den andra lik, men det är bara huvudpersonen som märker det.

”Om uträkning av omfång" tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2022 och är lika kuriös som författarens efternamn. Det ska komma fem delar till i bokserien, med handlingen fast i 18 november.

Estlands premiärminister Kaja Kallas är nog tacksam för att lördagen den 18 november 2023 är övergående. Hennes parti Reformpartiet samlas idag till partikongress och det kommer blåsa hårt kring henne.

Politisk kris

Den tidigare så populära partiledaren upplever nämligen sitt livs värsta politiska kris.

I veckan väckte det största oppositionspartiet, konservativa Isamaa, ett misstroendevotum mot Kallas. De kräver premiärministerns omedelbara avgång.

Anledningarna till det växande missnöjet med Kallas är flera. Den främsta är orsakad av hennes make, entreprenören Arvo Hallik. Vart man än kommer i Estland är detta ett samtalsämne. Besvikelsen på Kaja Kallas går att ta på.

Maken är delägare i ett företag som importerat varor från Ryssland. Detta har pågått samtidigt som hans hustru varit en av Europas tydligaste röster för hårdare sanktioner mot Ryssland och för ökat stöd till Ukraina.

Får inte igenom budgeten

Kaja Kallas dåliga hantering av skandalen kan nu bli hennes fall.

Trots ett framgångsrikt valresultat på 31,2 procent så sent som i mars har Reformpartiet fått ett svårt år.

Koalitionsregeringen, där Socialdemokraterna och det nya kulturkrigspartiet Estland 200 ingår, har kört fast. Högerpopulistiska EKRE försöker ständigt sätta käppar i hjulen för regeringens budget.

Hån mot lärare

Regeringen vill höja inkomstskatten och momsen för att hantera budgetunderskotten som både krisen och kriget i Ukraina bidragit till. Förslagen har väckt stora protester, och i regeringen vill S snarare se högre skatt för de rikaste.

Kallas har dessutom uttalat sig arrogant mot lärare som strejkat mot indragna löften om löneökningar.

De borde jobba istället och förespråka regeringens höjda skatter så att de kan få högre löner, har varit Kallas svar. Nu samlar lärarna sig till en ännu större strejk.

Kaja Kallas är rökt på hemmaplan, men verkar redan blicka framåt mot en karriär som Jens Stoltenbergs efterträdare i Nato.

Den stora frågan är vilka politiska krafter som tar vid i Estland. Kallas status är klart kantstött men hon lämnar ett tomrum, utan någon självklar efterträdare.