Kaja Kallas kalldusch – korruptionskopplas

Publicerad 2023-08-29

Estlands premiärminister Kaja Kallas tillsammans med sin man Arvo Hallik

Kaja Kallas har gått till hård attack mot alla som gör affärer med Ryssland.

Men efter att hennes make själv ertappats har den estniska premiärministern hamnat i en rävsax.

Nu kräver oppositionen hennes avgång.

Kritiken mot Kaja Kallas växer efter estniska ERR:s avslöjande om att hennes man Arvo Hallik, är delägare i Stark Logistics som fortsatt göra affärer med Ryssland, trots kriget mot Ukraina.

Premiärministern har gjort sig känd som en hård Rysslandskritiker och har skoningslöst kritiserat de som har samröre med Ryssland. Nu anklagas hon för hyckleri.

Estlands president Alar Karis säger att skandalen slår mot Estlands trovärdighet.

– Premiärminister Kaja Kallas familjemedlems affärsverksamhet gentemot Ryssland har väckt många frågor i media och i samhället och har satt strålkastarljuset på regeringschefen och de värderingar som Estland måste följa, säger han enligt Politico.

Estniske presidenten Alar Karis.

På tisdagen sammankallas parlamentets anti-korruptionsutskott för att diskutera frågan. Men Kallas har redan meddelat att hon inte kommer medverka då hon anser att det är ”fel forum”. Något som kritiserats av presidenten.

– Det hör till ministrarnas uppgifter att svara på frågor när de dyker upp, oavsett om kommittén leds av en representant för oppositionen eller koalitionen, säger Karis.

Avgångskrav

Oppositionspartiet Isamaas partiledare Urmas Reinsalu säger Kallas måste avgå självmant.

– Hon förtjänar beröm för hur hon har representerat Estlands Rysslandskritiska linje utomlands och för att hon har krävt att politiska ledare i andra länder också upphör med sina kontakter i Ryssland, säger Reinsalu och fortsätter:

Isamaas partiledare Urmas Reinsalu.

– Vi ester får inte nedvärdera oss själva så. Vi ska fortsätta på samma Rysslandskritiska linje och för trovärdighetens skull måste det vara en annan person som gör det.

Kaja Kallas säger själv att hennes make nu sålt av sin ägarandel i bolaget och att hon är öppen för att svara på frågor offentligt, inför parlamentet.

– Jag hoppas att parlamentets medlemmar, oppositionspolitiker som har sagt och hotat med att de ska väcka misstroendevotum, tar och gör det. Då skulle jag också få möjlighet att förstå exakt vad de anklagar mig för och jag skulle kunna svara på alla dessa frågor inför parlamentet, i ett helt offentligt sammanträde, säger Kallas enligt ERR.

Följ ämnen i artikeln