Spiken i kistan för fastighetsskatten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-08-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

21 AUGUSTI 2007. Regeringens förslag om slopad fastighetsskatt är ett fiasko. Det borgerliga vallöftet, som kanske på marginalen avgjorde valet, får nedgörande kritik av remissinstanserna.

Skatteverket sågar helt regeringens förslag att höja reavinstskatten och vill göra tvärt om, sänka den. Verket vill i stället slopa möjligheten till uppskov med skatten när man säljer sin bostad.

”Förslaget ger orimliga fördelningspolitiska konsekvenser”, skriver LO och kritiken haglar från alla håll, Boverket, Svenskt Näringsliv, TCO, Saco, Villaägarna, Hyresgästföreningen, ingen är nöjd.

En fjärdedel förlorar

En kartläggning har visat att mer än en fjärdedel av landets villaägare blir förlorare på regeringens förslag att avskaffa fastighetsskatten och ersätta den med en kommunal avgift på 4 500 kronor, lika för alla och höjd reavinstskatt.

Förlorarna finns i norr och i Mellansverige. Vinnarna i storstädernas fashionabla förorter där villaägare gör klipp på tiotusentals kronor.

”Inlåsningseffekter”

Regeringens förslag att höja reavinstskatten till 30 alternativt 25 procent är ett riktigt dåligt förslag. Det driver upp huspriserna, får ”inlåsningseffekter”, färre vill sälja, rörligheten på bostads- och arbetsmarknaden försämras och det blir svårare för unga att skaffa bostad.

Det bästa vore att behålla en statlig fastighetsskatt, men i ny modell. Boskatten är en av de effektivaste och mest stabila skattebaser vi har och den behövs för att finansiera välfärden.

Regeringen har dock bundit sig hårt för löftet att avskaffa den statliga skatten. Radio-ekot uppger till och med att kristdemokraternas Göran Hägglund hotat med att spräcka regeringen om inte skatten skrotas. En märklig politisk strategi för ett parti vars väljare snarare hör till förlorarna än de stora vinnarna på förslaget.

En bättre variant än höjd reavinstskatt är att som Skatteverket föreslår, helt slopa rätten att skjuta upp boskatten. Då kan skatten sänkas till 12-15 procent för alla. Gamla uppskov får betalas av under 20 år.

Skatteverkets förslag är sympatiskt och rättvist. Det är enkelt och gör det omöjligt att trixa med skatten eller skjuta upp den till i evighet. Bostadsägarnas samlade berg av skatteuppskov uppgår nästa år till svindlande 230 miljarder.

Populistiskt vallöfte

Inga andra skatteskulder har obegränsad betalningstid och full räntefrihet. Obetald inkomstskatt måste alla betala och dessutom med ränta. Ur det perspektivet kan en rimlig modell också vara en låg ränta, krona för krona på nya och gamla uppskov, dock inte retroaktivt.

Slopad fastighetsskatt och höjd reavinstskatt ger inga nya jobb. Bara tiotusentals kronor i skattesänkning till de välbeställda i lyxvillorna.

Det populistiska vallöftet har blivit en belastning för regeringen både internt och bland väljarna.

LA

Följ ämnen i artikeln