Svag regering men svagare opposition

Ulf Kristersson (M).

I dag drar riksdagsarbetet i gång på allvar efter helgerna, men det är ett splittrat parlament som samlas för att lyssna till partiledarnas debatt. Ett splittrat ­parlament betyder också problem för ­regeringen.

För ett år sedan skulle decemberöverenskommelsen i vart fall garantera att riksdagen skulle kunna fatta beslut om en budget. Det höll som bekant bara ­några månader.

Nu spelar det kanske inte så stor roll. Något samlat borgerligt budgetalternativ för Sverigedemokraterna att stödja finns inte inom synhåll. Budgeten är ­inte Stefan Löfvens största bekymmer för ­dagen.

Näst svagaste regeringen

I rader av andra frågor riskerar regeringen däremot att få problem. Sverige­demokraternas av Svenskt Näringsliv ­dirigerade omsvängning om vinster i välfärden är ett exempel.

Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson, skrev i går att Sverige har sin näst svagaste regering i modern tid. På sätt och vis har han rätt, 138 miljöpartistiska och socialdemo­kratiska röster i riksdagen är inte så ­mycket.

Vad Kristersson inte skriver är att den regering vi har trots allt är den starkaste valresultatet från 2014 tillåter. Sverige må ha en svag regering, men en ännu ­svagare opposition.

Behöver återta initiativet

Det är nu lite drygt två och ett halvt år till nästa val och om inte den rödgröna regeringen ska bli en parentes i svensk politisk historia måste Löfven och hans ministrar återta initiativet. Det blir inte någon lätt resa, men det saknas sanner­ligen inte arbetsuppgifter.

Aftonbladets ledarsida har bland ­annat pekat på bostadspolitiken, integrationen och klassklyftorna. Men framför allt ­måste Löfven visa att han vill regera. ­Byta ut statsråd som inte hållit måttet och höja rösten om vardagens välfärdsfrågor, även om det utmanar riksdags­majoriteten.

Det återstår trots allt två och ett halvt år till den 15 septem­ber 2018.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.