Ryssland har riktat sitt hybridkrig mot Sverige

Bruce Willis kan inte rädda oss

Ett plan från det finländska flygbolaget Finnair lyfter från Helsingfors flygplats. Sedan slutet på 2023 har minst 50 000 fall av störningar mot GPS-systemet rapporterats och det drabbar bland annat flyget.

Är det någon som minns actionrullen Die Hard 2 från 1990? Den där en grupp samvetslösa terrorister tar över kontrollen av landningssystemet på en flygplats mitt i julruschen och en snöstorm. Och där Bruce Willis praktiskt taget på egen hand besegrar förbrytarna.

Flygplan kraschar, det skjuts, sprängs och slåss. Och den där sugande känslan av katastrofen som närmar sig i takt med att flygplanens tankar blir allt tommare. En klassiker, och även om det snart gått 35 år sedan filmen gick upp är det många som kommer ihåg den.

Frågan är om vi upplever något liknande just nu, och just här?

I maj drabbades GPS-systemet på Bornholm och i södra Sverige av ovanligt långa störningar. Vid ett tillfälle var signalerna utslagna i sex timmar, vid ett annat i elva. Och det är långt ifrån det enda exemplet.

I podden Gräns från Sveriges Radio berättar flyginstruktören Henrik Edshammar hur instrumenten plötsligt slutade fungera när han och några elever just lyft från Gdansk i Polen. Ytterligare ett plan på samma resa drabbades också.

Den gången var vädret vackert och de kunde flyga vidare med hjälp av flygledningen, och efter 30 minuter fick de tillbaka signalen. Men det kunde ha gått illa.

Sedan slutet av 2023 har det rapporterats om minst 50 000 GPS-störningar i Östersjöområdet. Det finländska flygbolaget Finnair har tvingats ställa in flygningar till Tartu i Estland och både det svenska Sjöfartsverket och Kustbevakningen har rapporterat att fartyg drabbas.

Och även om diplomater, militärer och politiker uttalar sig försiktigt är de överens om vilka som ligger bakom. Ryska teletrupper i Kaliningrad och vapensystemet Tobol.

Tekniken kallas jamming och går helt enkelt ut på att slå ut signalen från satteliterna som visar systemet var vi befinner oss. Det finns också teknik för att ge till exempel ett flygplan en helt felaktig position, spoofing.

Då närmar vi oss verkligen Bruce Willis hänsynslösa motståndare.

Experterna talar om GPS-störningarna över Östersjön som ett slags hybridkrig från Rysslands sida. Ännu har det inte lett till någon olycka, och flygbolagen säger förstås att det är lugnt. Det finns ju andra sätt att navigera. Men andra experter varnar för riskerna.

Vi kan knappast räkna med att någon stentuff polis från New York

Telekriget på Östersjön är ett hot mot flyg och fartyg. Även om det inte är meningen att orsaka en olycka krymper marginalerna och misstag kan inträffa. Och vi kan knappast räkna med att någon stentuff polis från New York som ser ut som Bruce Willis ska dyka om och slå ut missdådarna.

Kanske kan det ryska hybridkriget lära oss en läxa. Den skulle i så fall vara att alla samhällsviktiga system för till exempel navigering behöver vara byggda för att stå emot störningar och sabotage.

Följ ämnen i artikeln