Mejla

Ingvar Persson

Efter branden måste Älvsbyn få vårt stöd

Motsvarar 32 000 jobb i Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Jens ÷kvist / TT / TT NYHETSBYR≈N

Någon skulle kanske säga att branden i Polarbröds fabrik i Älvsbyn inte har med politik att göra. På ett plan är det riktigt. Att ett bröd fattar eld och antänder ett löpande band är inte politik. Det är bara en förbannad otur.

Att det dessutom händer samma dag som en ny stor investering i kommunens största privata arbetsgivare skulle ha invigds gör bara allt ännu värre.

Ett expanderande företag står utan sin fabrik. 270 anställda har inget arbete att gå till och en liten kommun i norra Sverige har blivit av med sin största privata arbetsgivare.

Norrländska Socialdemokraten har räknat ut att det skulle motsvara att 32 000 arbetstillfällen försvann i Stockholm. Älvsbyn behöver hela samhällets stöd nu.

Bygger upp igen

Polarbröds ledning talar om att bygga upp fabriken igen. "Det är bara att kavla upp ärmarna och köra igång", som koncernchefen Karin Bodin säger till Aftonbladet.

Ett problem kan stavas arbetskraft. Redan i dag meddelade företagsledningen att nästan 60 anställda - vikarier och timanställda - får sluta. Trots att många nu arbetar på lösningar finns risken att flera av de tidigare anställda på Polarbröd hänvisas till a-kassan.
Det är politik.

Ända sedan regeringen Reinfeldt började sina försämringar av a-kassan har ett mål varit överordnat. Att tvinga arbetslösa att ta ett nytt jobb, vilket jobb som helst. Lägre lön skulle inte få vara ett hinder. Inte geografiskt avstånd heller.

Det har inte bara varit smärtsamt för individer. Systemet har dessutom skapat ett resursslöseri när det handlar om kompetens och erfarenhet. Rätt jobb kan vara viktigare än ett nytt jobb riktigt snabbt.

Inför höstens budgetförhandlingar finns problemet kvar. Liberaler och Centerpartister är våldsamt irriterade över varje tanke på att låta de nya generösare reglerna för a-kassan bli kvar. Särskilt arga är de på att ersättningen höjts också för dem som varit arbetslösa i 100 dagar.

Ersättningen sänks

Enligt de beslut som fattats ska ersättningen åter sänkas den 3 januari. Det gäller ju att trycka på de arbetslösa.

Det som hänt i Älvsbyn kan bli ett exempel på hur kortsiktigt resonemanget kan vara.

Ska reglerna pressa erfarna bageriarbetare som bor och har sina rötter i Älvsbyn att söka andra jobb och kanske flytta samtidigt som deras arbetsplats byggs upp igen?

Ska företaget tvingas börja från början, trots att kunskapen och lojaliteten finns hos personalen i Norrbotten?

Grundtanken från Reinfeldtsåren, att arbetslöshet och sjukdom kan botas med tuffare villkor för arbetslös och sjuka, fortsätter att förgifta svensk politik. I höst riskerar de tillfälliga reglerna i a-kassan bli nästa offer.

Just nu behöver Älvsbyn, Polarbröd och de anställda allt stöd, inte regler som tvingar människor att ge upp sina liv hals över huvud.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.