Polarbröds ägare: Vi ska bygga upp igen

Brödfavoriter kan ta slut i butiken – men Karin Bodin vill inte avslöja vilka sorter: ”Konkurrensskäl”

Uppdaterad 2020-08-25 | Publicerad 2020-08-24

ÄLVSBYN. Stora delar av familjens livsverk har brunnit upp.

Så fort Polarbröds största ägare Karin Bodin nåddes av brandlarmet satte hon sig i bilen för att själv se förödelsen – och nu är hon fast besluten att bygga upp det nedbrunna bageriet.

– Det är bara att kavla upp ärmarna och köra igång, säger hon.

Hon väcktes vid midnatt natten till måndag och fick veta att Polarbrödfabriken stod i lågor. Bageriet som hennes morfar och mormor byggt och som föräldrarna och hennes moster drivit.

Sent på måndagskvällen bekämpades fortfarande branden i den totalförstörda Polarbrödfabriken i Älvsbyn.

Karin Bodin, 45, som numera bor i Umeå, tre timmars bilfärd från Älvsbyn, satte sig direkt i bilen.

– Vi kom fram halv fem på morgonen. Då stod en svart rökpelare där det tidigare stod ett bageri. Det var fruktansvärt, overkligt. Det har funnits hela mitt liv. Min morfar byggde upp det med mormor och mina föräldrar och min moster har varit tongivande i det. Och bageriet i Älvsbyn är hjärtat för oss, det är om- och tillbyggt i omgångar och nu hade vi precis byggt en ny bagerilinje för 150 miljoner kronor som skulle ha invigts idag, säger hon.

Dubbla tragedier

Brödkoncernen är fortfarande familjeägt och Karin Bodin är, förutom vd för koncernföretaget, största ägare. Den nedbrunna fabriken är den andra tragedin som drabbar Polarbröd-familjen på bara drygt ett år. I april 2019 dog Karin Bodins storasyster Anna Borgeryd i cancer, bara 49 år gammal.

– Ja, vad ska jag säga. Vi har också haft världens konstigaste corona-vår däremellan, säger hon om de dubbla tragedierna.

– Livet är som det är, det går inte att förutse och det går inte att styra. Jag ringde mamma vid halv fyra i natt och hon sa att man vet aldrig vad som kan hända. Hon var helt chockad så klart, men sa sen: ”Vilken tur att ingen blev skadad”. Jag tar till mig av det förhållningssättet.

Hundratals miljoner upp i rök

Under en presskonferens sa Karin Bodin att ägarfamiljen är inställd på att bygga upp den nedbrunna fabriken igen. Det håller hon fast vid när Aftonbladet samtalar med henne på måndagskvällen.

– Ja, absolut. Det här är vår utgångspunkt. Hela Polarbröd strömmar ut från det här. Alla våra duktiga medarbetare som har jobbat med oss i många år och vi har utvecklat tekniker och investerat så mycket möda och kärlek i det. Att då säga att ”nu brann det ner, då gör vi något annat”, det känns inte rätt. Det är bara att kavla upp ärmarna och köra igång.

Vad handlar det om för värden som har brunnit upp?

– Det är svårt att säga, men flera hundra miljoner.

Enligt Karin Bodin har polisen konstaterat att det inte finns någon brottsmisstanke bakom branden, som ska ha uppstått när en degklump började brinna.

– Men sen ska så klart brandorsaken utredas. Om vi brustit i något eller om det handlade om otur. Just nu är det viktigt för oss att inte leta fel och syndabockar, utan mer se vad vi kan lära oss av det här och hur vi ska bli bättre och gå vidare. Att leta efter en syndabock nu, om någon skulle gå runt och undra om det var dens fel, det vore bara fruktansvärt. Men vi ska naturligtvis försöka räkna ut vad det var som hände.

Många Älvsbybor samlades utanför avspärrningarna för att se förödelsen och prata om tragedin.

Krismöten

Under måndagen har Karin Bodin och Polarbröds ledning hållit tre krismöten med de anställda. Totalt handlar det om omkring 270 personer som inte har något arbeta att gå till längre.

– På personalträffarna var det några som kom och knuffade mig på armen och sa: ”Vi kör Karin, vi klarar det här tillsammans”, det kändes väldigt bra.

Men några besked om vad som händer med jobben har de anställda inte kunnat få.

– Jag får säga att jag vet inte än. Vi ska göra det bästa vi kan, men det är för tidigt. Vi ser över vad det andra bageriet, i Bredbyn utanför Örnsköldsvik, kan göra. Vi försöker maxa där och ser om vi kan flytta produkter dit. Många anställda har också sagt att om vi vill att de ska åka dit och jobba så gör de det.

Risk att brödfavoriter tar slut

Och för dem som är vana att hitta tunnbröd och polarkakor i butiken varje dag, kommer brödet att ta slut?

– Vi hoppas inte det. Vi prioriterar den svenska och den norska marknaden och vi hoppas att kunna möta våra kunders efterfrågan. men vi kan inte garantera det.

Finns det brödsorter som bara tillverkades här i Älvsbyn?

– Ja.

Vad är det för sorter?

– Det kan jag inte säga av konkurrensskäl. Vi tittar på om det går att flytta tillverkningen till Bredbyns bageri.

Torbjörn Ek, reporter och Simon Eliasson, fotograf, Aftonbladets team på plats i Älvsbyn.

Följ ämnen i artikeln