Glada centerpartister är aldrig ett bra tecken

Varningssignal på Hesa Fredrik-nivå

Glada centerpartister. Något är i görningen.

Malin och hennes tonårsson är berättelsen om arbetslösheten. I Aftonbladet berättar Malin om hur hon förlorade sina frilansuppdrag när coronakrisen kom och nu väntat på a-kassa i 15 veckor. När pengarna från Alfakassan kommer vet hon fortfarande inte, vilket betyder att Malin står utan försörjning. Istället har hon tvingats låna ihop pengar för att kunna betala saker som mat och bostad.

Hemma har Malin också en tonårsson, en av de 32 procent ungdomsarbetslösa. Han har förlorat både sitt extrajobb och sommarjobb.

Så här ser det ut för många fler än Malin och hennes son. I juni fick 60 procent fler ersättning från a-kassorna än under juni 2019.

Sverige tvärnitade

Efter en mycket lång ekonomisk uppgång i Sverige tvärnitade allt med coronan. Det var också då det till sist stod klart för många hur nödvändig a-kassan är. I år har a-kassorna fått 250 000 nya medlemmar. Med sina 3,9 miljoner medlemmar är a-kassorna nu större än någonsin tidigare.

Tyvärr har det varit alldeles för svårt att kvalificera sig för a-kassa, tills det blev kris. Trots att det i en högkonjunktur med låg arbetslöshet skulle varit rimligt att korta kvalificeringstiden för att förbereda Sverige för lågkonjunktur. Det hade trots allt varit förutseende politik.

Så blev det inte. Istället tvingades regeringen till krisåtgärder som att förkorta kvalificeringstiden, som tidigare var obegripligt långa ett år.

I juni lade regeringens utredare Maria Hemström Hemmingsson fram förslag till förändringar av a-kassan. En utredning vars direktiv bland annat handlat om att kostnaderna för staten inte ska öka samtidigt som fler ska omfattas av a-kassan.
Istället för att som idag kvalificera sig genom tid, ska kvalificeringen enligt förslaget bygga på inkomst. Och vad gäller ersättningen föreslås den som redan har en stark förankring på arbetsmarknaden kunna få 300 dagar med a-kassa som mest. Den som däremot sitter fast i vikarieträsket och timanställningshelvetet, ska däremot bara kunna få 100 dagar. Det är inte rimligt.

Entusiastisk Ådahl ett dålig tecken

Den enda som varit riktigt glad och entusiastisk över de här tankegångarna är Centern och partiets arbetsmarknadstänkare Martin Ådahl. Vilket vi lärt oss betyder varningssignal på Hesa Fredrik-nivå.

Ådahl gillar trots allt bland annat idéer som att vi ska vara provanställda på livstid.

Coronakrisen kräver nya tankar. Men de tankarna kan inte handla om att VD:n ska få den göttigaste a-kassan och cykelbudet och den timvikarierande kvinnan i omsorgen den sämsta.

De borde istället handla om hur vi gör det enkelt för människor att kvalificera sig för a-kassa och om hur vi bygger ett system som gör att Malin och hennes son kan få en dräglig tillvaro.

Kostymkillarna på börsbolagen klarar sig ändå.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.