Mejla

Jenny Wennberg

Jimmie Åkesson är inte landsbygdens bästis

SD:s budgetförslag är ett försöka att lura väljarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson vill gärna bygga bilden av SD som ett parti som vurmar mer än andra för Sverige utanför städerna.
Foto: HANSSON KRISTER/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson vill gärna bygga bilden av SD som ett parti som vurmar mer än andra för Sverige utanför städerna.

Så kom SD med sin vårbudgetproposition. Efter att ha pratat om ”Kinaviruset”, som får förmodas vara coronaviruset, inledde Sverigedemokraterna sin pressträff med att tala om näringslivet, som man vill stötta med bland annat slopad arbetsgivaravgift till en kostnad av 150 miljarder och ett omsättningsstöd som landar på 100 miljarder för fyra månader.

SvDs debattsida lägger Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna också ut texten om att pengar måste flyttas från staten ut i landet.

Tyvärr har regeringen genom att inte tillräckligt snabbt hantera den ekonomiska krisen ute i kommuner och regioner under hösten gjort det möjligt för Sverigedemokraterna att driva den här linjen. Verkligheten har varit tuff, vilket skapat otrygghet och utrymme för SDs typ av populism.

Hittepåpolitik

Som vanligt är Jimmie Åkesson och SD dock skenheliga. Intresset för regionerna är begränsat från partiets sida. När partiets gruppledare i riksdagen Henrik Vinge talar med Ekot säger han att Sverigedemokraterna tycker att det skulle vara bättre om regionerna i högre utsträckning bar sina egna kostnaderna, vilket ska åstadkommas genom att regionerna får möjlighet att beskatta elproduktion, kommersiella lokaler och industrifastigheter. Hittepåpolitik så god som någon, givet att den årliga inkomsten till regionerna bara skulle bli 3,4 miljarder enligt SD. Att jämföras med exempelvis årets vinst respektive utdelning från statligt ägda LKAB i Malmfälten som låg på 10,2 miljarder respektive 6,1 miljarder kronor.

Temporär omsorg

Företagen är viktiga. Men när firma KD och SD får bestämma blir det mest till företagen och minst till kommunerna. Kristdemokraterna satsar exempelvis 5 miljarder extra på omsorgen, men 101 miljarder på företagen.

Och omsorgen om omsorgen är svår att beskriva som allt igenom övertygande när Kristdemokraterna exempelvis bara temporärt vill stimulera till att timanställningar blir tillsvidareanställningar. Dessutom ska arbetsgivare få en bonus på 50 000 kronor för att man ger sina anställda tillsvidaretjänster. Vad sägs om att istället ge den utsjasade undersköterskan 50 000 kronor i så fall?

Däremot vill KD i möjligaste mån undvika varsel i omsorgen. Det kan för övrigt kanske vara bra att underrätta partikamraterna i bland annat Stockholm om, som varit förtjusta i att vara med om att lägga varsel i vården.

"Sverige ska fungera" har Kristdemokraterna döpt sitt förslag till.

Att man till sist landat i den slutsatsen, är förstå positivt.

***

Chatta med Jenny Wennberg. Chatten börjar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.