Israel röstar för mer våld

I vinnarspåret Mycket tyder på att premiärminister Benjamin Netanyahu, som tillsammans med landets väljare gick till val­urnorna i går, fortsätter leda landet. Det innebär troligtvis mer våld mot palestinierna och ett mer isolerat Israel.

23 JANUARI 2013. Val i Israel

I går gick de israeliska väljarna till valurnorna. Även om alla röster inte är räknade ser den israeliska högern ut att vinna. Enligt vallokalsundersökningarna får ­högern 61 platser i Knesset, Israels ­parlament, medan mitten- och vänsterpartierna tillsammans samlar 59 platser.

Det betyder i så fall att premiärminister Benjamin Netanyahu fortsätter leda landet. Det innebär troligen mer våld mot palestinierna, större bosättningar på ­ockuperad mark och att Israel blir allt mer isolerat.

En överraskning i vallokalsundersökningarna är att det nystartade mittenpartiet ”Det finns en framtid” blir näst största ­parti efter högerpartiet Likud.

Netanyahu och hans allierade inom ­extremhögern har lett Israel in i ett hörn. Hans krig har varken gett Israel fred ­eller säkerhet. Hans förakt för FN och diplomati har vänt allt fler länder mot Israel. När FN:s generalförsamling för en tid ­sedan röstade om att uppgradera Palestinas status i organisationen fick Israel bara stöd av USA och en liten grupp andra stater.

Netanyahu har inte lyckats stoppa Iran från att fortsätta med sitt omstridda kärnteknikprogram och den traditionella ­alliansen med Turkiet är bruten.

Historiskt har vänstern, med Arbetarpartiet i spetsen, högern och de religiösa partierna utgjort olika kraftcenter i ­israelisk politik. Under långa tider ­dominerade Arbetarpartiet och dess ­allierade i fackföreningen Histadrut ­politiken fullständigt.

I dag är Benjamin Netanyahu den ­dominerande kraften. Arbetarpartiet är inte vad det har varit. Vänstern verkar ­inte på allvar orka utmana Netanyahus politik för säkerhet och relationer med palestinierna. I stället har vänstern ­satsat på populism, ekonomi och sociala frågor.

Under valrörelsen har Netanyahu ­utmanats från höger av ultranationalisten Naftali Bennett med stöd i bland annat ­bosättarrörelsen. Denna affärsman och före detta elitsoldat vill annektera en stor del av Västbanken och motsätter sig i stort sett alla rättigheter för palestinierna. 

Men Israels framtid ligger knappast i att fortsätta i en evig konflikt med sina grannar. Ska landet utvecklas behövs fred och säkerhet. Den väg Israel hittills valt är därför en återvändsgränd. Det är olyckligt att Netanyahu ser ut att fortsätta. Förr eller senare måste Israel börja samarbeta med Palestina och andra grannländer.

Vid förra valet tog det fem veckor att bilda regering i Israel. Vilka som kommer ingå denna gång är oklart. Det finns en chans att Netanyahu bildar en mittenregering. Men mycket tyder på att landet tar ­ytterligare ett steg högerut.

Det är illa, både för Israel och världen.

Följ ämnen i artikeln