Mejla

Susanna Kierkegaard

Thunberg hade lika gärna kunnat flyga

Klimatrörelsen handlar inte om detaljer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg skolstrejkar för klimatet.
Greta Thunberg skolstrejkar för klimatet.

LEDARE

Klimataktivisten Greta Thunberg ska ta segelbåten till Amerika. Hon vägrar flyga till klimatmötet i New York.

Segelbåten i plötsligt fokus

Nyheten väckte ramaskri bland högertroll och drog i gång diverse granskningar. Plötsligt uppdagades både det ena och andra om båten hon ska resa med.

Segelbåten hade visst varit sponsrad av en biltillverkare. Biltillverkaren hade i sin tur anklagats av EU:s konkurrenskommissionär för fiffel med andra företag. Företagen saktade ned utvecklingen av grön teknik för bilar. Båten hade på det dessutom varit sponsrad av en bankgrupp med kontor i länder som blivit svartlistade som skatteparadis av EU.

När klimatfrågans rätt och fel kan kokas ned till en segelbåts sponsorer har något gått snett.

Handlingsförlamar allt engagemang

Visst är det bra att ta personligt ansvar för att minska sitt klimatavtryck. Men individfokuset riskerar att handlingsförlama mycket klimatengagemang. Den som källsorterar filmjölkskorkar på heltid får svårt att hinna kritisera de verkliga bovarna. Dessutom måste det gå att kämpa emot ett klimatfarligt samhälle, samtidigt som man lever i det. Det måste gå att flyga till svenska städer som inte har någon tågstation utan att bli diskvalificerad i debatten.

Att fastna vid detaljer blir förlamande. Är det väldigt viktigt att Thunberg inte flyger utan åker segelbåt, så blir det superviktigt vad det är för båt, vilka företag som sponsrar den, och så vidare. I det här fallet hade någon till och med räknat ut hur mycket det tär på klimatet att bygga en segelbåt. Som om det skulle ha något att göra med Thunbergs klimatkamp.

Thunberg är viktig oavsett

Personfokus är också ett tacksamt sätt att döda politisk vilja på. När en politisk idé – i det här fallet klimatrörelsens – kopplas starkt till en enskild person och dennes företaganden, blir det genast enklare för motståndare att knuffa omkull personen och därmed skjuta idén i sank. Trots att idén är så mycket större än en person.

Just Greta Thunberg är i och för sig svår att knuffa omkull. Thunberg lever exakt som hon lär, och kanske är det en av anledningarna till varför hon fått sådant genomslag. Det är imponerande med en sådan ihärdighet, dedikation och ett så allvarligt engagemang.

Och det hade det varit även om hon tagit flyget till klimatmötet i New York.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Ungdomar strejkar medan eliten festar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

Greta Thunberg

Klimatförändringar