Ledare

Greta Thunberg kan väcka Jair och Trump

Historisk dag när 16-åringen landsteg i New York

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Historiskt mottagande av Greta Thunberg när hon steg i land i New York efter 15 dagar på sjön i onsdags.
Historiskt mottagande av Greta Thunberg när hon steg i land i New York efter 15 dagar på sjön i onsdags.

LEDARE

Onsdag den 28 augusti 2019 blev en historisk dag. Aldrig tidigare har väl en svensk fått ett sådant storslaget välkomnande som Greta Thunberg när hon efter femton dagar till sjöss satte sina vingliga ben på amerikansk mark. För att möta henne hade FN skickat ut 17 segelbåtar som fick symbolisera organisationens lika många hållbarhetsmål. Världspressen var på plats och hundratals anhängare hade samlats vid kajen på sydvästra Manhattan för att se 16-åringen som kommit att bli en global ledarfigur för klimatrörelsen.

Ska strejka utanför FN

Aftonbladets ledarsida har tidigare skrivit att Greta Thunberg lika gärna kunde ha tagit flyget till New York, efterson hennes idé och budskap är mycket större än hon som person. Men att Greta Thunberg lever som hon lär är en del i hennes framgång.

Det är lätt att tro världen blivit galen

FN:s klimatpanel IPCC menar att tiden håller på att rinna ut, knappt tio år har vi på oss att stabilisera uppvärmningen kring 1,5 grader. Vid två grader blir konsekvenserna för planetens framtid allvarliga. Greta Thunberg är tydlig med att vi har bråttom, själv har hon tagit ett sabbatsår för att sätta eld i baken på klimatmöten i USA och Sydamerika. Från och med i morgon ska hon strejka för klimatet utanför FN:s högkvarter med "USA:s Greta", Alexandria Villaseñor.

Förespråkar att bajsa mindre

Under sin seglats över Atlanten har Thunberg kommenterat de senaste veckornas förödande bränder i Amazonas: "Vi måste sluta kriga mot naturen." Och direkt när hon steg i land blev hennes förmaning till Donald Trump en världsnyhet: Att han borde lyssna på den samlade vetenskapen.
När Trump påstår att klimatförändringarna är påhitt och Brasiliens president Jair Bolsonaros lösning på minskade koldioxidutsläpp är att människor ska äta och bajsa mindre är det lätt att tro världen blivit galen. Greta Thunbergs mission är att få maktens män att vakna innan det är försent.

Varför skulle hon inte lyckas med det, också?

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Greta kan välta jätten Facebook

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunberg

Klimatförändringar

IPCC

New York

Donald Trump

Jair Bolsonaro

Amazonas