Ledare

Ungdomar strejkar medan eliten festar

Moderater och kändisar dansar in undergången

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I fredags demonstrerade unga människor över hela världen. Under tiden festade svenska partiledare  med kändisar i Tel Aviv.
I fredags demonstrerade unga människor över hela världen. Under tiden festade svenska partiledare med kändisar i Tel Aviv.

LEDARE

New Yorks kommunala skolor gav i går en miljon elever ledigt för att de skulle kunna delta i Fridays For Futures klimatstrejk där Greta Thunberg var huvudtalare. Runt om i världen har miljontals unga människor demonstrerat för klimatet, med uppmaningen till världens ledare att följa Parisavtalet och lyssna på forskarna. Bara i Australien ska 300 000 människor ha gått ut på gatorna i den största klimatmanifestationen i landets historia.

Inte något jippo

I Stockholm har de svenska arrangörerna för Fridays For Future understrukit allvaret: Det här handlar inte om något jippo utan om deras och kommande generationers framtid.
På Arlanda flygplats har det varit annat ljud i källan. Där satte sig svenska kändisar, opinionsbildare och borgerliga partiledare i veckan på ett chartrat plan till Tel Aviv för att fira festfixaren Micael Bindefelds 60-årsdag.

Tjo och Tjim på festen

I sociala medier har man kunnat följa det glada festgängets tjo och tjim. Måns Herngren och Sofia Wistam har klätt ut sig till flygvärdinnor på planet ned och Carola Häggkvist, Lena Philipsson, Pernilla Wahlgren, Sarah Dawn Finer och Lisa Nilsson har sjungit gospel vid Jesu grav.
Förutom att den flera dagar långa festen har bjudit på "arabtema" och en manlig magdansör utklädd i kvinnokläder ska det också ha serverats närodlad och ekologisk mat – influgen från Sverige.

Det skulle lika gärna ha kunnat vara en humorsketch om vår bisarra samtid.
Ungefär samma brist på taktkänsla uppvisade Moderaterna i veckan när de föreslog i sin budget att skatten på bensin och diesel sänks med en krona litern. Det går inte bara emot den växande opinionen för att öka tempot i klimatarbetet, utan också de fyra skarpa förslag som FN:s generalsekreterare António Gueterres lanserat inför klimattmötet med världens ledare i New York på måndag. Två av dem handlar om att fasa ut subventioner till fossila bränslen och att låta förorenarna betala mer.

Huset brinner

Greta Thunberg brukar säga att vi borde reagera på klimatkrisen som att vårt hus brann. Moderaterna väljer i det här läget att – bokstavligen – kasta bensin i stället för vatten på elden. Moderaternas utspel och de svenska kändisarnas festande i Tel Aviv är som att betrakta orkestern som sägs ha fortsatt spela när oceanångaren Titanic gick under.

Publisert:

LÄS VIDARE

Greta kan välta jätten Facebook

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimathotet

Greta Thunberg

Micael Bindefeld

Tel Aviv

Moderaterna