Känner du dig fattig? – Du har röstat för det

SD har vunnit på Socialdemokraternas politik

Har referenserna till 30-talet blivit uttjatade? Trots ytterhögern som vinner val och nazister som dyker upp i var och varannat kommunfullmäktige, så hade jag själv tröttnat något på liknelsen. Men 30-talet är här, i alla fall när det gäller skillnaderna mellan folks plånböcker.

Nyligen släppte LO sin årliga lönerapport. Gapet mellan arbetare och tjänstemän har ökat stadigt de senaste åren. Tjänstemän tjänar idag 53 procent mer än arbetare. Det är ett gap som är lika stort som på 30-talet.

Men klyftorna ökar även mellan de rikaste och vanliga människor. Har du till exempel hört talas om begreppet ”revanschshopping”? Samma dag som Internationella valutafonden varnade för det mörka ekonomiska läget, sålde världens största lyxföretag överraskande mycket, rapporterade Bloomberg för ett par veckor sedan.

Chanelväskor, Diorjackor och Cartierklockor, ett urval av vad de rikaste unnat sig på sistone. Prisläget för produkterna finns en internetsökning bort. Att lyxkonsumtionen inte påverkats menar en del ekonomer handlar om att rika nu revanschshoppar efter pandemin. De vill helt enkelt ta igen förlorad flärd.

Kanske är det logiskt. När rika satt i sina hem och väntade på att få köpa designerväskor, gick arbetare ut i samhället och riskerade hälsa och liv under pandemin. Men de som såg till att soporna hämtades, posten delades ut, de äldre fick omvårdnad och att bussarna gick tackas med ännu sämre ekonomi. Både jämfört med tjänstemännen som satt på hemmakontoren, och landets rikaste som nu får märkesbutikerna på Östermalm att gå runt.

Det ska löna sig att arbeta, ropar högern som vill skära i a-kassan och förkorta föräldraförsäkringen. Ja, det måste förstås löna sig att arbeta, svarar socialdemokrater som sett klyftorna öka i rekordfart under tiden vid makten. En utveckling LO anser är oacceptabel. LO, som bytte fot i frågan om LAS, och gick med på sämre anställningstrygghet för vanliga arbetare.

Ju större klyftor, desto mer polarisering

Är det en slump att ytterhögern växer i takt med klyftorna? Det får kloka ekonomer och samhällsvetare svara på. Men liknande tendenser syns i resten av världen. Ju större klyftor, desto mer polarisering.

Samtidigt växer insikten om att Socialdemokraterna upprätthållit en ekonomisk politik som bara Sverigedemokraterna tjänat på. Trots det verkar partiet agera som om de fortfarande satt vid makten. Ingen självinsikt, bara ett glatt konstaterande om att det trots allt ”gick bra” när folket röstade.

Med en sådan opposition behöver Åkessons och Kristerssons gäng knappast oroa sig. Och landets lyxkonsumenter kan glädjas sig över att deras livsstil kan fortsätta som vanligt. Oavsett vem som råkar bli statsminister.