Kristersson går vilse i SD:s undermedvetna

Folkräkningen blev en delningsbild på X

Publicerad 2024-04-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Spåren efter det storstilade löftet i Tidöavtalet om ”folkräkning” leder till denna delningsbild på X.

Jag tror det finns ett omvänt samband mellan delningsbilder i sociala medier och politisk handlingskraft.

I Tidöavtalet nämns ordet ”folkräkning” fem gånger. Man utlovar en ”storskalig nationell folkräkning”, nya befogenheter till Skatteverket att adressändra folk och dessutom vill man se ”biometriska register” så utlänningar ska kunna folkräknas.

Att språket låter en smula gåtfullt beror på att att det handlar om kodord från Sverigedemokraternas undermedvetna. ”Folkräkning” betyder inte att människor ska folkbokföras i största allmänhet. Det är Folket som ska räknas – Det Svenska Folket.

Folkräkningen bygger på mytologin om att ett folkutbyte pågår. Eller som det heter i finare kretsar, ett stort ”demografiskt experiment”.

Redan när Tidöavtalet lades fram i oktober 2022 fick idéerna om folkräkningen stark kritik. Forskare påpekade snabbt att en riktig folkräkning just genomförts, året innan.

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, tog fram rapporten Vem bor här? som kallsinnigt konstaterar att vi redan har en utmärkt folkbokföring i Sverige. Ungefär 98 procent brukar vara korrekt, en standard få länder når upp till.

Senaste gången vi hade något som liknade bilden i Tidöavtalet av en ”storskalig nationell folkräkning” var den så kallade Folk- och bostadsräkningen 1990.

De metoder som då användes byggde alltså på att internet inte fanns. Man skickade bokstavligen ut enkäter som människor fick fylla i.

I dag, konstaterade forskarna syrligt, har metoden ”med folkräkningar vid ett enstaka mättillfälle i mångt och mycket spelat ut sin roll.”

Istället för Folk- och bostadsräkningen har vi kontinuerlig statistik tack vare vårt heltäckande system med personnummer. Dessutom rapporterar Sverige till EU:s statistikmyndigheter.

Vi har aldrig haft en så omfattande kontroll och statistik på människor som idag. Utan att vara registrerad kan du knappt göra någonting i dagens samhälle.

Så vad blev det då av den ”storskaliga nationell folkräkning” där till och med ”biometriska register” skulle ingå?

Svaret finns i Moderaternas delningsbilder i sociala medier.

”Skatteverket har skalat upp kontrollerna till 100 i veckan från 300 per år” skriver partiet stolt.

Såpass. Med en befolkning på 10 miljoner gör Skatteverket alltså 5 000 kontroller. Per år. Storskaligt, sa Bull.

Och så ska man ta fram en ”nationell lägesbild” till i juni, alltså i princip redovisa samma information som man redan har. Någon ”storskalig nationell folkräkning” äger inte rum utanför regeringens retorik.

Vår folkboksföring är redan i världsklass sedan statistiken började föras år 1749.

Det finns dock andra brister i Sveriges offentliga statistik. Vi har exempelvis inte längre något förmögenhetsregister. Och eftersom vi saknar siffror kan vi inte på allvar analysera och debattera den ökande ojämlikheten.

Något intresse för att förbättra just den statistiken visar dock inte Moderaterna. Det är nästan så man anar ett mönster.

Följ ämnen i artikeln