Groteskt att banken delar ut dina pengar

120 miljarder hamnar i ägarnas fickor

I år delar de fyra största bankerna i Sverige tillsammans ut mer än 100 miljarder till sina ägare.

För en månad sedan spådde nyhetsbyrån Bloombergs en rekordutdelning från de fyra storbankerna i Sverige. Enligt prognosen skulle ägarna få dela på svindlande 90 miljarder. Det är lika mycket som det svenska försvaret kostar.

Nu kan vi konstatera att Bloombergs räknade fel. Går bankstyrelsernas förslag igenom kommer bankernas ägare att kunna kvittera ut mer än 120 miljarder.

Du får betala

Det är förstås du som betalar. Bankernas rekordvinster beror på det så kallade räntenettot, skillnaden mellan räntan på ditt bankkonto och räntan på ditt bostadslån.

Bankerna har varit snabba att ta mer betalt för ditt lån men långsammare med att betala för det du sätter in.

Till och med finansminister Elisabeth Svantesson är lite missnöjd.

– De kunde ha gjort mer för sina kunder, säger hon om bankerna.

Så är det naturligtvis.

Säger att vinsten behövs

Bankdirektörerna brukar säga att vinsterna behövs. De gör systemet stabilare och ger kraft att stå emot kriser.

Kanske är det sant, men varför delar man då ut pengarna? Varför ska den som köper bankaktier kunna förvänta sig en utdelning som om det handlade om högriskinvestering i prospektering efter guld?

Massor av svenska hushåll kämpar med ekonomin just nu. Bostadsbyggandet har gjort tvärnit och många företag varnar för att de kommer att tvingas säga upp personal. Sjukvården tvingas spara, trots att alla vet att den borde byggas ut.

Kamp mot inflationen

Till stor del handlar det om att bekämpa prisökningarna. Finansminister Svantesson och Riksbankschef Thedéen har satt landet på svältkost för att knäcka inflationen.

Samtidigt delar fyra storbanker ut över 100 miljarder till sina ägare. Pengar som spär på inflationen och som till stor del skrapats ihop med hjälp av samhällets svältkur.

Det är inte bara provocerande. Det är groteskt.