Svantesson tycker du kan stanna i vårdkön

Finansminister Elisabeth Svantesson
Finansminister Elisabeth Svantesson har presenterat en vårändringsbudget

Ett plåster på en usel höstbudget

Plötsligt handlar svensk politik inte längre om skjutningar, krig och sprängningar. Den handlar om pengar. Det blev ingen förbättring.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har presenterat en vårbudget med reformer för 16,8 miljarder kronor. Det är ovanligt mycket, faktiskt så mycket att regeringen missar överskottsmålet – hela budgetens utgifter är alltså större än intäkterna.

Men att kalla det för stora satsningar är fel. De flesta stora utgifterna är sådana som borde ha funnits med redan i höstens budget.

Sjukvårdskris

Krisen i sjukvården är ingen nyhet. Vi visste att det skulle behöva sägas upp personal och att folk skulle behöva vänta längre på att få vård.

Nu får regionerna sex miljarder, bland annat för att undvika uppsägningar inom sjukvården. Sveriges kommuner och regioner, SKR, sa i mars att regionerna behöver 24 miljarder för att inte gå med underskott. Prognosen lär inte ha blivit bättre sen dess.

Kompensationen är för liten och kommer för sent.

Skattesänkningar

Samtidigt inför regeringen skattelättnader för de rikaste. Gränsen för skattefritt sparande på ISK-konton höjs till 300 000 kronor. Hälften av de som sparar i ISK har under 74 000 på kontot. Att ta bort skatten upp till 300 000 kronor är alltså inte ett sätt att få fler att spara, som Elisabeth Svantesson säger, utan ett skatteavdrag för de rikaste. Det beräknas kosta staten mellan sju och tio miljarder kronor – alltså mer än vad vården får i ändringsbudgeten.

Det ska också ses i ljuset av att inkomstskillnaderna ökat kraftigt. Den rikaste tiondelen har haft en dubbelt så bra inkomstutveckling som resten av svenskarna de 20 senaste åren, framför allt på grund av kapitalinkomster. En sådan utveckling behöver motverkas, inte underlättas.

Dålig kompensation

Över en miljard läggs också på flygbranschen, för att undvika avgiftshöjningar. Detta motiveras som en kompensation för det minskade flygandet under pandemin. I ett läge då det ofta är billigare att flyga än att ta tåget är det en riktigt märklig satsning.

Vi visste redan i höstas att välfärden krisar. Då prioriterade regerigen skattesänkningar. Inkomstskatten sänktes för elva miljarder kronor. Skatten på snus sänktes för 930 miljoner kronor. Skatten på drivmedel sänktes för 6,48 miljarder kronor.

Vårändringsbudgeten är ett plåster på en kris som regeringen varit med och skapat. Den kompenserar inte för en dålig höstbudget.

I slutändan är det du som blir kvar i vårdkön.

Följ ämnen i artikeln