Ebba Buschs skolkande skadar Sverigebilden

Kan ge dig dyrare elräkningar

Ebba Buschs EU-intresse peakade när hon fick hålla i ordförandeklubban under våren 2023.

Om man vill få reda på nyheter om EU ur ett svenskt perspektiv är bloggen Brors & Elvis ett bra tips. Den drivs av de politiska murvlarna Henrik Brors och Ylva Elvis Nilsson.

I veckan skrev de om att Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch har skolkat de senaste 1,5 åren från de träffar där EU:s energiministrar ses och diskuterar energifrågor.

Sedan Sverige släppte EU-ordförandeklubban i juli 2023 har KD-ledaren uteblivit från samtliga tillfällen, med undantag för ett möte i december.

Våra elräkningar

Andra medlemsländers energiministrar har varit på plats och bland annat diskuterat stora satsningar på elnät och solenergi.

Det är viktiga frågor om hur de europeiska länderna ska få säker och billig energi. I slutändan handlar det om svenska konsumenters elräkningar.

Men den svenska energiministern har i sitt ställe skickat sin statssekreterare eller tjänstemän från departementet.

Vid mötet i mars stannade Ebba Busch hemma för att vara med på presskonferensen för vårbudgeten. I april prioriterade hon att närvara vid ett möte om utrikeshandel för inbjudna svenska företagare.

Skribenten Ylva Elvis Nilsson menar att det ”skadar Sverigebilden” att skicka tjänstemän till att företräda Sverige vid tunga EU-diskussioner.

Kris på hemmaplan

Så varför skolkar Sveriges energiministern från dessa viktiga möten?

En förklaring skulle kunna vara att Ebba Busch allt mer desperat försöker synas på hemmaplan. Opinionsmässigt går nämligen Kristdemokraterna uruselt.

I den aktuella väljarmätning som Indikator Opinion gjort på uppdrag av Sveriges Radio går KD upp 0,5 procentenheter. Men partiet landar ändå på 2,9 procent, långt under riksdagsspärren.

Liberalerna simmar också sedan länge bland fiskarna. Sedan valet hösten 2022 har de inte legat över den magiska fyraprocentsspärren i en enda av Indikator Opinions mätningar.

Unikt lågt stöd

Faktum är att det bara är Moderaterna i den sittande regeringen som hade kommit in i riksdagen om det vore val idag. Och de ligger på 20 procent.

Den regering som nu stressar fram en auktoritär åtstramningspolitik har alltså ett unikt lågt väljarstöd för den. Sammanlagt tycker nästan hälften av svenskarna att regeringen sköter sig dåligt. En orsak till det är, enligt SR-kommentatorn Fredrik Furtenbach, den senaste tidens vårddebatt med vårdköer och uppsägningar.

Det är fortfarande långt till nästa riksdagsval. Men vi har ett EU-val den 9 juni. De tre regeringspartierna har all anledning att frukta valresultatet. Och med tanke på hur de sköter relationerna i EU borde åtminstone ett av partierna få underkänt av väljarna.

Följ ämnen i artikeln