Efter nio år har Jomshof klurat ut en comeback

SD:aren fortsätter plåga allmänheten med sina reflektioner

För nio år sedan sa riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) att han ogillar att bo i en övernattningslägenhet bredvid Mattias Karlsson (SD). I går ryckte Karlssons partikamrat Richard Jomshof till slut ut till vännens försvar.

”Daniel Riazat ville alltså ’flytta från’ Mattias Karlsson. Själv tycker jag att han borde ’flytta från’ Sverige. Han är en skam för den iranska diasporan” skrev sverigedemokraten på X.

Jomshofs omsorg om den ”iranska diasporan” övertygar nog få. Faktumet att han haft nio år på sig att fundera ut ett svar till Riazat och landat i detta försök till förolämpning är dessutom fascinerande i sig.

Men Richard Jomshofs tankegångar har förstås alltid följt ett något udda mönster.

Richard Jomshof (SD) skrev på X att Daniel Riazat (V) borde flytta från Sverige. Bilden är ett montage.

Funderar kring Breivik

Låt oss titta närmare på mannen under den välkammade snedluggen. Richard Jomshof är ordförande i Riksdagens justitieutskott. Han skymtas ofta iklädd skjorta, pullover och kavaj med en näsduk som tittar upp ur bröstfickan.

Jomshof tror att det var det ”mångkulturella” samhället som fick den högerextrema terroristen Anders Behring Breivik att skjuta ihjäl 69 socialdemokratiska ungdomar på sommarläger. Denna analys delade Jomshof generöst med sig av till lokaltidningen i Blekinge direkt efter terrorattacken 2011.

Sedan dess har han fortsatt plåga allmänheten med reflektioner av samma intellektuella dignitet och smakfullhet.

Attackerar Riazat

Nu har Jomshof alltså gett sig på Daniel Riazat. Riazat flydde politiskt förtryck i Iran med sin familj och kom till Sverige år 2000. Nu kandiderar han till posten som Vänsterpartiets partiledare.

När Aftonbladets reporter försöker fråga Jomshof vad han menade med inlägget på X tar det tvärstopp. Jomshof talar till journalisten i sidled, med axeln som skydd mot den röda mikrofonen, på väg in till ett möte i riksdagen. När han kommer ut igen och möts av samma frågor får han ur sig att han ogillar skjutjärnsjournalistik.

Man ska nog inte hoppas på att lyckas skaka ur Richard Jomshof något mer upplyst än så. Däremot hade man kunnat vänta sig lite reaktioner från snäppet anständigare partier. Men Kristdemokraternas Ebba Busch är inte intresserad hon heller.

– Jag är ganska osugen på att bidra till det rubrikspelet, säger Busch i riksdagen.

Artighet efterfrågas

Talman Andreas Norlén har också anropats. I egenskap av riksdagens Magdalena Ribbing hoppas upprörda ledamöter att Norlén ska läxa upp Jomshof med hänvisning till uppförandekoden. Men Norlén nöjer sig med ett lagom allmänt inlägg på Instagram om vikten av artighet i demokratins högborg.

Richard Jomshof kommer knappast backa. Tvärtom kommer han med största sannolikhet fortsätta hantera sociala medier med samma finess som tidigare, så länge partiet tillåter det.

Det enda man kan hoppas på i sammanhanget är väl att han håller samma tempo som hittills.

Vi hörs 2033.

Följ ämnen i artikeln