Mejla

Daniel Swedin

Terroristens manifest är en trollning

Näthögerns ironier är bloddränkta efter Christchurch

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Går det att förstå vad som driver någon att mörda män, kvinnor och små barn?

När den misstänkte mördaren har skrivit ett manifest kanske det går. Och Brenton Harrison Tarrant – 28-åringen som misstänks vara gärningsman bakom massakern i nyzeeländska Christchurch – författade ett sådant. Titeln är ”The great replacement”, det stora folkutbytet.

Blir man klokare av att läsa det?

Ironiska blinkningar

”Manifestet är en fälla gillrad för journalister som vill veta vad som ligger bakom det här fruktansvärda brottet. Det finns ledtrådar till att förstå gärningsmannens radikalisering men det är begravt under massor av shitposting”, har journalisten Robert Evans skrivit.

Shitposting är en term som används för när man publicerar material vars huvudsakliga syfte är att krascha en diskussion eller väcka anstöt och förvirring hos människor som inte fattar skämtet. Den misstänkte terroristens manifest dryper av sådant, med referenser till memer – fraser, bilder, och filmklipp som sprids på nätet – och trollningar.

I manifestet påstår terroristen att tv-spelet ”Spyro 3: Year of the dragon” gjorde honom till etnonationalist och att tv-spelet ”Fortnite” lärde honom att döda och flossa på lik. Det är påståenden som är riktade till andra shitpostare, folk som fattar "skämtet". På samma sätt fungerade hans livesändning från massakern. Videon inleds med hälsningen ”Prenumerera på Pewdiepie!”, också det en referens till en mem.

Men i det material Tarrant sammanställt finns också hyllningar till den brittiske fascistledaren Oswald Mosley, den nynazistiske bankrånaren David Lane, terroristerna Anders Behring Breivik och Dylann Roof samt den serbiske krigsförbrytaren Radovan Karadžić.

På så sätt är Brenton Harrison Tarrant typisk för den nya unga radikala högermannen: De har levt hela sina liv på internet och har skapat en egen alternativkultur baserad på skämtbilder som ska provocera, bedra och lura. De har lärt sig att förmåga att väcka starka reaktioner är det som premieras. I en subkultur som vill bryta anständighetsregler för att ett garv eller chocka någon har nazism, rasism och sexism blivit några av favoritgreppen.

”Kulturen som odlas på nätforum som 4chan, är inte i första hand fascistoid utan nihilistisk och gränslös. Och den som själv är gränslös kränks av alla som försöker sätta gränser. De kallas mesar, bräckliga snöflingor, ynkryggar. Alla som provocerar blir å andra sidan bundsförvanter”, har skribenten Daniel Wiklander skrivit om den nya näthögerns strategi.

Radikaliseringsprocess

I dag kan man med några klick – inte sällan på sajter som Youtube och Facebook – träda in i ytterkantssammanhang där de mest vansinniga uppfattningar är normaliserade. Och eftersom dessa grupperingar av bild- och videoskapare använder sig av ironin som ett sätt dölja sina avsikter är det svårt för folk att veta vad som är på låtsas och vad som är på allvar. Extremhögern har förstått att utnyttja det för att kunna marknadsföra sina idéer om raskrig.

Mellan ironiska blinkningar får unga män en möjlighet att möta extrema röster som bekräftar deras världsbild och manar dem att handla. Här pågår en lågintensiv hjärntvätt – där skildringar av manligt våld laddas upp, distribueras, konsumeras och remixas – som syftar till att förvränga moral, samvete och empati.

Till slut leder det till handlingar.

Innan blodbadet i Christchurch skrev Brenton Harrison Tarrant på det forum där han var mest aktiv att det var ”dags att sluta shitposta och göra en verklig insats”.

Det ironiska flinet har stelnat.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.