Mejla

Pernilla Ericson

Svenskkopplingen är en vidrig ursäkt

Moskéattacken i Christchurch

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT

LEDARE

Attacken inleddes klockan 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid). Under terrordådet mot två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland, mördades minst 49 personer och ännu fler skadades allvarligt. Masskjutningen livesändes i sociala medier, när den huvudmisstänkte terroristen gick till attack mot män, kvinnor och barn.

Det är inte bara dådet som är fasansfullt, utan även den svenskkoppling som används som svepskäl. De mörka automatvapen som användes för att meja ner moskébesökare var fullklottrade med vit text. På det första vapnet hade gärningsmannen skrivit ”Ebba Åkerlund”. Det är namnet på den 11-åriga flicka som dödades vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Den australiske terroristen, som kallar sig “Brenton Tarrant” i sociala medier, uppger också att dådet var en ”hämnd för Ebba Åkerlund”. Tanken att massmördandet av oskyldiga moskébesökare på något sätt skulle kunna vara en hämnd för dådet är absurd.

Hyllade dådet på Kronans skola

Inte nog med att Brenton Tarrant gör Ebba Åkerlund till symbolen som ska rättfärdiga ett massmord. Den högerextrema terroristen river upp sår och tvingar därmed föräldrarna att hantera en förskräcklig terrorattack. Som Ebbas pappa uttrycker det, till Aftonbladet: “Jag blev kallsvettig så fort jag såg att han hade haft gevär med min dotters namn på. Hur i helvete ska vi någonsin få sörja i fred?”.

Men det stannar inte där. Det manifest som Tarrant släppte före terrordådet är fullt av vit makt- och antimuslimsk propaganda. I det hyllar han även norske terroristen Anders Behring Breivik, som mördade 77 personer på Utöya och i Oslo 2011, och Anton Lundin Pettersson, som högg ihjäl tre personer på Kronans skola i Trollhättan 2015.

Samma tankegångar som hos IS

De efterlevande bär redan på tunga ankare av sorg. Tankarna går till bland annat Entasar Faris, vars son Lavin mördades i terrordådet i Kronans skola. Lavin hjälteförklarades efter sin död, för att ha försökt skydda barnen från Lundin Pettersson.
Terroristen i Christchurch använder ett terrordåd som svepskäl för att genomföra ett eget. Att klumpa ihop och attackera människor av samma tro är i grunden samma skruvade tankegångar som hos både nazister och terrorsekten IS.
Det är den världsbild som leder till mer dödande av oskyldiga.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.