Stress på jobbet ledde till ett avslitet öra

Chefen: Hon ville vara lite ball

En tom sjukhussäng. Bilden har ingenting med texten att göra.

Kvinnan jobbar med att lasta av bilar från tåg i Södertälje hamn. En dag kliver hon på lastplanet för tidigt, medan det fortfarande är i rörelse, och fastnar med håret i en roterande stång. Hårbotten och det ena örat slits av.

Nu har Svea hovrätt dömt arbetsgivaren Axess Logistics för arbetsmiljöbrott.

Stressigt

Under rättegången vittnar kollegorna om tidspress, slarviga säkerhetsrutiner och osäkra anställningsformer. Den som inte hinner lasta av bilarna tillräckligt snabbt blir kallad till chefen och avkrävd en förklaring. Många är bemanningsanställda. De kallas in en vecka i förväg och är oroliga för att inte få fler jobb om de klagar på arbetsmiljön.

Kvinnan själv förklarar att hon nog klev på flaket så tidigt för att hon var stressad. Hon kände till riskerna med att ramla eller trampa snett, men hade aldrig förstått att det gick att fastna med håret på det sätt hon gjorde.

Nu är hennes dotter obekväm med hur mamman ser ut efter olyckan. Kvinnan försöker därför alltid ha något på huvudet, även på natten.

Behövs trygghet

Historian är tyvärr inte unik. Otrygga anställningar och stress på jobbet är ett recept för olyckor. Den som är rädd för att bli av med jobbet kommer inte att klaga på uppenbara brister i säkerheten, och den som riskerar en utskällning tar större risker.

För att förebygga olyckor krävs trygga anställda som vågar larma. Det behövs också en stark facklig organisation som kan föra deras gemensamma talan.

Men det är en högst politisk fråga. Sverigedemokraterna har kämpat för att avskaffa skyddsombuden och ersätta dem med rådgivare från Arbetsmiljöverket – för att ”avpolitisera” frågan.

Skyllde på kvinnan

Efter olyckan har bolaget hävdat att det som hände var kvinnans eget fel. Platschefen säger att det var uppenbart att hon ”ville vara lite ball”. En arbetsledare beskriver det som att hon verkade komma till jobbet ”för att ha skojigt i stället för att se allvaret i arbetet”.

Anställda vittnar om att jargongen var att kvinnan hade slarvat och att den hade kunnat undvikas om de bara jobbat mer effektivt – då hade de ju inte behövt stressa.

Svea hovrätt höll inte med, kort sagt.

I sitt vittnesmål säger kvinnan att hon alltid varit extra försiktig på jobbet, eftersom hon vill vara säker på att kunna komma hem till sina barn. I den bästa av världar borde man inte behöva fundera över en sådan sak.

Följ ämnen i artikeln