Barnen förlöste min kreativitet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-11-10

Stjärnskottet Monica Ali gör succé med benen i två kulturer

Hon är årets litterära sensation i Storbritannien.

Hennes roman ”Brick Lane” såldes innan den var klar.

Kritikerkåren har låtit som en enda stor hyllningskör.

Möt Monica Ali, vars debut jämförts med Zadie Smith och hennes ”Vita tänder”.

Monica Alis mor är engelsk och fadern från Bangladesh.

– De möttes på en danstillställning i norra England i mitten av 60-talet. Pappa ville träffa henne igen men han var orolig för att han inte skulle känna igen henne eftersom han tyckte att alla vita kvinnor såg likadana ut. Men det gick bra och när han skulle återvända till Dhaka följde hon med. Till hans föräldrars stora fasa gifte de sig. Det var en stor skandal eftersom de redan utsett en blivande hustru till honom.

1967 föddes deras dotter Monica. När hon var tre år utbröt inbördeskrig och familjen tvingades fly till England, där de bosatte sig i Bolton.

– Min pappa har alltid berättat historier från Bangladesh för mig. Om våra släktingar, traditioner och sedvänjor. När jag själv fick barn kände jag att jag ville förmedla berättelserna om vår bakgrund även till dem. Där började tanken på att skriva en bok. I flera år gick jag omkring och fantiserade ihop olika karaktärer men det var först efter min morfars begravning som jag bestämde mig. Det är något slutgiltigt över begravningar. Man inser att livet inte är oändligt.

Började skriva som i trans

Så dagen efter åkte hon med sin man Simon och deras två barn, två och fyra år, på semester till The Lake District i norra England. Drog ned gardinerna mot solen, skickade ut resten av familjen och började skriva som i trans.

– Det finns människor som tycker att barn är ett hinder för skrivandet. Jag tycker tvärtom. Att få barn förlöste min kreativitet. Det fick mig att känna att jag hade en stor kraft inom mig och det stärkte mitt självförtroende. Hade jag kunnat skapa dem så skulle jag väl kunna skapa en bok...

”Brick Lane” handlar om en ung kvinna från Bangladesh, som tvingas gifta sig med en dubbelt så gammal man. Tillsammans flyttar de till London för att skapa sig en bättre framtid. De bosätter sig i ett slitet område befolkat av muslimska invandrare.

– Det är en roman om en kvinnas utveckling – från ödestroende och försagd till handlingskraftig och upprorisk.

En outsider

Monica Ali säger att hon alltid känt sig som en outsider.

– Att stå med benen i två kulturer gör att man som barn hela tiden försöker passa in. Man observerar hur andra gör för att uppföra sig rätt. Man står där i skuggan och iakttar och det är en perfekt position om man vill bli författare.

Innan hon skrev ”Brick Lane” gjorde hon många och långa studiebesök i de områden i London som bebos av människor från Bangaldesh.

– Det fanns kvarter där det bodde knarkare i varannan lägenhet. Även unga flickor använder numera heroin. Jag blev djupt chockad över vad jag såg.

Hon tycker sig se en skillnad i attityderna sen 11 september-dramat i New York.

– Det har blivit ett större intresse för Islam men samtidigt har folk blivit mycket mer misstänksamma och fientliga. Det finns en hårdnande attityd från bägge sidor. När jag växte upp i Bolton var alla unga klädda i jeans och korta kjolar. I dag bär de allt oftare traditionella muslimska kläder. Det är inte ovanligt med burkha.

– Skillnaden är stor och jag tror att det beror på att de är alienerade. De känner sig inte accepterade, det är ett rebelliskt uppror, ett sökande efter identitet, en markering av det egna territoriet: Fuck you!

– Så helt annorlunda jämfört med första generationen invandrare som vände andra kinden till, försökte anpassa sig och bara var tacksamma över att få bo i Storbritannien.

Fakta: Monica Ali

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln