Tvittrar bäst som tvittrar sist

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-27

Snabbt och beroendeframkallande – allt fler mikrobloggar

beroende? jag? Det talas om beroende och att publicera utan filter. Stina Nygårds har gett sig in i den ”oskyddade” tvittervärlden.

Vad har Puff Daddy, Gudrun Schyman och Britney Spears gemensamt? Jo, de är alla aktiva tvittrare. Twitter – mikrobloggen där du skriver inlägg snabbare än en grisblink.

Att den så kallade ”statusraden” var det roligaste inslaget på kontaktforumet Facebook har skaparna av Twitter.com tagit fasta på. När du tvittrar – mikrobloggar – talar du om vad som händer precis just nu.

Politiker, journalister, skådisar och en hel del ”vanligt” folk är i tvitter-tagen. I Sverige hör Henrik Schyffert, Gry Forssell och Alex Schulman till de flitigaste kända tvittrarna. Just nu alltså. I morgon kan det vara helt andra namn.

Skvaller-tvittrande

Det talas om beroende, att publicera utan filter och så skvaller förstås. Som till exempel när journalisten Calle Schulman blixtsnabbt tvittrade om att han sett Sanna Bråding på krogen efter sin frigivning. Efter det fick hon inte fira i fred utan blev direkt uppringd av en journalist. Schulman kommenterade sedan det hela med ett ångerfullt inlägg på sin blogg: ”Herre­gud – det har väl inte jag med att göra. Varför skulle jag ifrågasätta det?”.

Provar i 24 timmar

För det går snabbt på Twitter. Jag vet, jag har provat. I 24 timmar. Ett dygn av självmedvetenhet, trålande ­efter kändisar och en hel del struntprat. Jag har fått reda på vad Annika Lantz ätit till middag innan hon svalt sista tuggan. Samt att vissa tvittrare är betydligt ­vassare än andra.

Vad är Twitter?

Blogg i miniformat, www.twitter.com, där användarna publicerar korta inlägg från mobilen eller datorn. Via en sökruta hittar du tvittrare – vänner som kändisar.

Att vara ”follower” är att följa en persons textflöde.

Det du skriver är synligt för alla som känner till din adress.

Inläggen får vara högst 140 tecken långa.

En rapportlista uppdaterar dig om vad dina vänner skriver om.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln