Han älskar och slår ihjäl, som en man gör

Publicerad 2012-02-03

Manligt och våldsamt om en före detta marinkårssoldat

”Andelen” är den första boken i en utlovad serie om George Pelecanos nye hjälte Spero Lucas, en före detta marinkårssoldat.

George Pelecanos Andelen är en mycket Pelecanosk odyssé genom staden Washingtons skuggsidor. Med ett närmast sociologiskt driv beskriver och levandegör författaren de demografiska förändringar som skett sedan åttiotalet, då mordstatistiken exploderade. Det är skickligt men rätt tillbakalutat, en rutinerad deckarförfattare gör sin grej.

Det intressanta med den här boken är, tänker jag, dess sätt att berätta om en variant av traditionell maskulinitet, så som den ter sig exempelvis i meningen: ”Ha en skön dag’, sa han och såg på henne som en man gör.”

Mannen som ser på henne är Spero Lucas, en tjugonioårig före detta marinkårssoldat som stridit i Irak, närmare bestämt Fallujah.

Det här är första boken i en utlovad serie med Spero som hjälte.

Han är, inte helt överraskande för den som är bekant med Pelecanos författarskap, en så kallat ”riktig” man. Och hans sätt att vara det beskrivs med ovanlig intensitet. Vällustiga skildringar av den unga, vältränade, hårda manskroppen i aktion; milslånga cykelturer, kanotpaddling, oräkneliga armhävningar i olika positioner, ett ständigt duschande, framgångsrikt sex med kvinnor.

Bilderna av Spero, när han exempelvis står i solen och dricker vatten så att det rinner ner över hans överkropp, minner om fotografen Herb Ritts ikoniska mansbilder.

Hjältens fysiska aktiviteter uttrycker styrka och hårdhet, men också rastlöshet. Just den här hårda manskroppen bär både på sorg över en far som dog medan han befann sig i kriget och på en motvillig saknad efter soldatskapet. Instinkterna, handlingskraften, känslan av att kunna försvara sig och ha rätt att med extremt våld göra det, och så den särskilda, mytiskt skimrande intimiteten som uppstår mellan män i krig.

Nu är det ensammare. Spero bor och arbetar ensam, letar upp stöldgods och löser problem mot en andel på fyrtio procent.

Under berättelsens gång hinner han möta korrupta poliser, klantiga langare, sviniga yrkesmördare, vilsna krigsveteraner och

en behjärtansvärt begåvad pojke från en dåligt hem.

Det finns så många män därute, och Spero kämpar mot vissa och för andra.

Men framför allt söker han sig tillbaka till en krigsliknande situation. För bland alla hans fysiska aktiviteter ingår också våldsutövande mot dem som hotar honom. Spero kan både genomföra och förklara ett mord utan större problem.

Sedan går han och tar en öl, som en man gör.

Det här är en riktigt deppig bok.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.