Tankarna får ro av tystnaden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-20

Åke Edwardson minns 60-talet i nya romanen Jukebox

Det är tidigt 60-tal och jukeboxens tid börjar lida mot sitt slut.

För författaren Åke Edwardson är musikmaskinen symbolen för ett Sverige som försvann.

- Den stod för gemenskap. I mitten av samhället fanns kaféet och i mitten av kafeét var jukeboxen.

ÄLSKAR SMÅLAND Åke Edwardsson cyklar gärna i skogen när han är hemma i småländska Sävsjö.

- Här har tiden stått stilla, säger Åke Edwardson och tittar sig runt när han kommer in genom dörren till Melins café i lilla Sävsjö mitt i Småland.

Här jobbade hans pappa, konditorn, när han var barn och det är också här som Johnny Bergman, huvudperson i Åke Edwardsons nya bok "Jukebox" tittar in ibland för att se till sin en av sina jukeboxar. Han är utställare och åker runt i en gammal Duett till fiken i Småland för att uppdatera skivutbudet och reparera jukeboxar. Samtidigt försöker han hitta sig själv, kärleken och en plats i det nya Sverige. För Sverige förvandlas snabbt. De som liksom Johnny varit i utvecklingens framkant blir nu omsprungna och lämnade efter. De känner sig vilsna och övergivna.

Med sin nya roman har Åke Edwardson letat sig tillbaka till Småland i sin barndoms skepnad.

Hade ett val

I början av 60-talet var han själv i tioårsåldern och gick och väntade på att jukeboxmannen skulle komma till hans pappas konditori och byta till nya skivor.

- Det var då vi hade ett val, säger han.

Han tittar ut över Sävsjös kullerstensbeklädda gator och pekar upp mot ett stort blått trähus med vita knutar.

- Där har Sävsjös bokhandel funnits sedan 1800-talet. Men för några år sedan lade kommunen ut anbud på skolböcker, och bokhandelns avtal sades upp. Kommunen tjänade några ören, och orten förlorade sin bokhandel. För mig är det ingen stad utan en bokhandel.

Bokhandeln har blivit vad han kallar ännu en "glugg i leendet", en tom lokal som vittnar om det Sverige som var. Ett Sverige där Åkes pappa, "världens bästa konditor" levererade hembakta och porösa korvbröd till traktens dansbana, innan de massproducerade korvbröden vann även där.

- Kvaliteten och känslan, det är det vi har förlorat.

Han kom till Sävsjö som sjuåring från Östergötland och stannade i Småland tonårstiden ut. Barndomen präglades av många flyttar allteftersom hans pappa sökte sig till nya konditorier tills han slutligen blev sin egen.

Väckta känslor

För tre år sedan köpte Åke och familjen en gammal skolbyggnad i trakten och han tillbringar mer och mer tid i Smålands öppna landskap som han älskar. Det har fått många minnen att vakna, och känslor och stämningar har åter blivit levande.

- Här är mycket tystnad. Parallellt med den nya tiden lever den gamla kvar. Du kan känna det när du kommer in hit. Hur folk talar. Hur de ser ut. Det är inte bara ett annat Sverige. Det är en annan värld, säger han och tar ett bett i wienerbrödet.

- Det är en mentalitet som jag uppskattar mer och mer. Kanske för att jag tidigare levt ett liv i omkörningsfilen. Du behöver kontrasten.

Det är i Småland han har tid att tänka. I skogen och på cykeln är han ensam med sina tankar långt borta från det moderna livet, resor och den andra hemstaden Göteborgs mer uppskruvade tempo.

- Jag var utmattad när jag skickade sista korrekturet till "Jukebox". Det har gått fort till jag hamnade där jag är i dag. Jag måste hitta vad jag vill göra, mitt skrivande har hittills bestått i att jag plöjt i många fåror.

Elvis Presley

Men så många färre fåror verkar inte bli plöjda. En nya kriminalroman om Erik Winter blir det framöver lovar han. Dessutom vill han fortsätta att skildra 50- och 60-talets Sverige.

- Jag vill skriva den stora svenska romanen utifrån konditorn. En familjekrönika som utspelar sig på fik och den ska vara fylld av gamla recept.

Kanske blir det också en fortsättning på Johnny Bergmans öde då läsarna lovas svaret på om han får träffa sin idol, Elvis. Elvis vars tidiga produktion har gått varm i skivspelaren när den nya romanen har skapats.

- Hans tidiga skivor är riktigt bra musik. Enkelt och mycket hjärta. Jag brukar säga att jag är jämnårig med rock´n´roll. Den 6 juli 1954 spelade Elvis in "That´s alright mama". Då föddes rock´n´roll.

Fakta Åke Edwardson

3 svar från Åke Edwardson

Christina Larsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln