”Män vill också älta relationer”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-04

Förlagen slogs om pudel- rockaren Jens Ganmans debutroman ”Mess”

Han gillar tystnad, pudelrock – och tjurrusning i Värmland.

Och Jens Ganman är mer ovanlig än så:

Hela tre stora förlag slogs om hans debutroman ”Mess” om sms-samhället.

– Vi håller helt på att eliminera slumpen genom att alltid veta var alla är.

”Det är så seriöst i Sverige. Är det inte deckare och fascination för seriemördare så ska det handla om ätstörningar. Jag har försökt skriva en rolig, självbejakande bok som jag själv hade velat hitta”, säger debutanten Jens Ganman.

Jens Ganman befinner sig bokstavligen på topp. Förlagen sliter i honom, han är bubblare på Svensktoppen, han jobbar på sin första film med Svensk Filmindustri – och huserar i toppstugan på Branäsberget.

– Det är lugnt att vara här i dansbands- och bingolottobältet. Okomplicerat. Värmlänningar är patologiskt positiva och glada, säger Östersundsbon och dukar fram Janssons frestelse på terassen med utsikt över hela himlen och halva Sverige.

Han tar uppståndelsen med ro.

Den romantiske helnykteristen med ett förflutet som frilansjournalist och arg tv-kritiker på P3 skrev sin roman på tre veckor. Tio dagar senare jagades han av Albert Bonniers förlag, Forum och Wahlström & Widstrand. Till slut valde han Forum på grund av lagandan.

Går vägen när man inte bryr sig

– Jag hade skickat in flera manus tidigare men det går tydligen vägen först när man inte bryr sig för mycket, säger 33-åringen som är kritisk till dagens åldersfixering och ytlighet. Till ”dokusåpaframgång”.

– Huvudsaken är att få hålla på med det man vill och, det låter som en klyscha men, att få vara frisk.

”Mess” utspelar sig under 48 timmar och handlingen drivs fram av företeelsen som debutanten menar förlängt avståndet mellan människor.

– Många har fastnat i sms-träsket. Det handlar om att hela tiden få bekräftelse. Varför svarar inte den och den nu? De yngre tror inte att samhället skulle fungera utan mobiltelefon och jag vet folk som bråkar med sin partner via sms i flera veckor i stället för att ringa upp.

I ”Mess” klantar huvudpersonen Johan, 34, till sin relation med Rebecka, 21, och får sedan kärleks- och kommunikationspanik.

– Jag tror att män är lika benägna som kvinnor att älta relationsproblem men vi har inte språket som krävs. Jag har flera kompisar som är ungkarlar och använder actionfilmer, dvd-spelare och ny teknik som snuttefiltar i stället för kvinna, familj och barn.

Själv har Jens Ganman sin drömpartner med mellannamnet Rebecka – som tjejen i boken – i en fotoram framför bilratten. För att fokusera rätt.

– Boken kom sig av att jag klantade till en relation rejält. Sedan skulle jag förklara saker och började på ett brev som blev 200 sidor och till slut en hel bok.

Romanen blev liksom en terapi, en personlig kartläggning av rätt och fel.

Man måste våga riskera något

– Kardinalfelet är att förutsätta att någon förstår vad man menar. Man måste våga älska och riskera något. Jag tror att folk är mindre och mindre benägna att riskera saker och det hänger ihop med tålamod. Man måste investera mycket tid i ett förhållande, men det är det allra viktigaste som finns, att hitta någon som skrattar åt samma saker.

Vinden på toppen av Branäsberget viner men Jens Ganman fryser inte. T-shirten med Bon Jovi-tryck värmer gott.

– Hörnstenarna i mitt liv är mänskliga relationer, kommunikationsproblem och pudelrock, en förbisedd företeelse. Flera 100 000 svenskar tycker som jag men vågar inte stå för det. Det är dags att komma ut ur garderoben!

I ”Mess” förklarar han att pudelrocken ”... gled ur allmänhetens synfält i en lång, elipsformad omloppsbana, ungefär som Halleys komet, men den försvann inte.”

– Det är så seriöst i Sverige. Är det inte deckare och fascination för seriemördare så ska det handla om ätstörningar. Jag har försökt skriva en rolig, självbejakande bok som jag själv hade velat hitta.

Den 25 augusti kan fler hitta den.

Fakta/Jens Ganman

Jens Ganmans boktips till...

Britt Peruzzi

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln