Somrigt vemod

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-27

”Förtältets tak bågnar av regnvatten. Runt plastbordet på fällstolar sitter mamma och Kjell. En blomma slokar dystert i ett glas mitt på bordet. Mamma håller en tetra med juice i handen ...’Det regnar i dag’, säger hon.”

En sommartavla så god som någon, hämtad ur Bo R Holmbergs mörka ungdomsroman om tonårige Brandon som rymmer från campingen, för att slippa mammans kriminella kille Kjell. Brandon drar vankelmodigt omkring längs E4:an i Ångermanland, men lyckas övertala sommarförälskelsen och rikemansdottern Teresa ”med ögon som havet i Norrfällsviken” att följa med. Han stjäl en flakmoppe och bryter sig in i ett sommarhus, brott som väl närmast är att betrakta som berättarmässiga stapelvaror i ungdomsböckerna.

Holmberg surfar dock fint på sommarens vemod, gratis för alla och ett outslitligt tema. Slående är också hur löjligt oexploaterad campingplatsen är i den svenska litteraturen. Vilken fantastisk miljö för en kollektivroman eller mordhistoria. Ja, eller för en ungdomsroman som den här.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.